Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Juraj Petrovič: ISS a vojna na Ukrajine

.juraj Petrovič .veda .veda

Európska sonda ExoMars, ktorá mala hľadať na Marse život, nepoletí skôr ako v roku 2028. Robot, ktorý mal do vesmíru štartovať na ruskej rakete Proton, nepoletí vinou prerušenia vesmírnej spolupráce medzi ESA a Ruskom. Sankcie a obmedzovanie spolupráce zaviedli ESA aj Spojené štáty. Rusko hrozí, že opustí spoločnú Medzinárodnú vesmírnu stanicu ISS. Čo to môže znamenať pre existenciu človeka na obežnej dráhe Zeme?

Juraj Petrovič: ISS a vojna na Ukrajine NASA/GETTY IMAGES 6. november 2015: Americký astronaut NASA Scott Kelly pracuje vonku z Medzinárodnej vesmírnej stanice. Jeho výstup do otvoreného vesmíru trval takmer 8 hodín.

americký astronaut Scott Kelly, ktorý strávil v rokoch 2015 – 2016 na ISS 340 dní, sa 6. marca tohto roku verejne pohádal na Twitteri so šéfom ruského vesmírneho programu Dimitrijom Rogozinom. Kelly písal svoje tweety v ruštine, keďže každý astronaut, ktorý letel na ISS v ruských lodiach Sojuz, musel absolvovať výcvik v ruskom Vesmírnom mestečku a každý, kto letí na ISS, musí ovládať ruštinu aj angličtinu. 

Kelly  vrátil ruskú medailu Za zásluhy pri výskume vesmíru, ktorú mu po jeho lete udelil vtedajší ruský premiér Dmitrij Medvedev. 

Roztržku ukončila NASA, ktorá požiadala všetkých bývalých a súčasných astronautov, aby sa zdržali vyjadrení, ktoré by mohli ohroziť spoluprácu NASA a Roskosmosu pri prevádzke ISS.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite