Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Martin Mojžiš: Čierna diera v centre Galaxie

.martin Mojžiš .veda .veda

Fotografia čiernej diery zverejnená 12. mája 2022 nie je nijakým prevratným vedeckým objavom. O supermasívnej čiernej diere v strede našej Galaxie vieme už dlhšie, dokonca ani tá fotka nie je práve najčerstvejšia. Záber pochádza z roku 2017. Tak prečo nám ho ukázali až teraz?

Martin Mojžiš: Čierna diera v centre Galaxie EVENT HORIZON TELESCOPE COLLABORATION/AP/SITA 12. máj 2022: Supermasívna čierna diera Sgr A* v centre našej Galaxie. Obrázok bol získaný rádioteleskopmi v neviditeľnej časti spektra a potom „preložený“ do viditeľných farieb.

mladí ľudia, ktorí vyrástli v dobe digitálnych fotoaparátov, zrejme ani netušia, že voľakedy zvyklo medzi cvaknutím spúšte a pohľadom na fotografiu uplynúť pomerne veľa času. My starší si však pamätáme, že fotografické filmy bolo treba vyvolať, potom ich pomocou zväčšováka premietnuť na fotografický papier a ten znova vyvolať vo vývojke a stabilizovať v ustaľovači. A to veru zabralo nejaký čas. Päť rokov to však nebolo. Prečo to astronómom v prípade obrovskej čiernej diery v strede našej Galaxie trvalo až tak dlho? Dôvodom je príšerná nedokonalosť skvelého ďalekohľadu, ktorý na pozorovanie použili.

event Horizon Telescope

Každý ďalekohľad je založený na tom, že pomocou šošovky alebo zrkadla sústredí svetlo alebo iné elektromagnetické vlny z veľkej plochy na malú. Čím väčšie zväčšenie chceme dosiahnuť, tým väčšia musí byť tá veľká plocha. Ak chceme odfotografovať niečo také vzdialené, ako je čierna diera v strede našej alebo inej galaxie, potrebujeme ďalekohľad so šošovkou alebo zrkadlom asi takým veľkým ako je celá zemeguľa. Taký ďalekohľad, samozrejme, nemáme. Pomocou špičkovej experimentálnej techniky sme však dokázali vyvinúť aspoň jeho „žebrácku verziu”. A pomocou nej sme odfotografovali už dve supermasívne čierne diery v centrách galaxií.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite