Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Juraj Petrovič: Krehké a pevné

.juraj Petrovič .veda .veda

Je všade. Ak článok čítate v elektronickej forme, tak aj vďaka nemu. To, že vidíme svet zvnútra našich budov, nie je samozrejmé a dlho nebolo. Vďaka nemu vidíme aj to, čo by sme inak nevideli. A komunikujeme rýchlejšie a bezpečnejšie. Bolo tu skôr ako my a bude tu aj po nás. Sklo.

Juraj Petrovič: Krehké a pevné ULLSTEIN BILD/GETTY IMAGES Sklársky priemysel v Nemecku – výroba sklenených lámp okolo roku 1900.

najrozšírenejším minerálom v zemskej kôre je oxid kremičitý. A najrozšírenejšia forma jeho výskytu je piesok. Niektoré príbehy o vynáleze skla hovoria o tom, ako Feničania našli vo svojich ohniskách, kde horel mimoriadne silný oheň, priehľadné guľôčky. Príbeh je to síce zaujímavý, ale zrejme nepravdivý. Na to, aby sa piesok roztavil a vzniklo sklo, treba totiž aj pri použití prísad, ktoré znižujú teplotu jeho tavenia, aspoň tisíc stupňov. Suché a v zime zoťaté bukové drevo môže dosahovať aj takúto teplotu, no sotva by sa v piesku našli ostatné prísady ako uhličitan sodný a uhličitan draselný.

Pravdepodobnejšie je, že sa prvé sklo podarilo vyrobiť náhodou počas výroby železa v starom Egypte, Mezopotámii alebo Sýrii. Vysoké teploty potrebné na tavenie rudy a prítomnosť rôznych minerálnych prísad mohli vytvoriť kokteil, v ktorom sa vytavilo aj sklo. Prvé výrobky obsahujúce sklo neboli ešte samostatnými sklenenými objektmi. Sklo sa najprv objavuje ako ozdoba a neskôr glazúra na keramike. Glazúra je vlastne roztavené sklo, ktoré na keramike vytvára nepriepustnú vrstvu.

Starí Rimania sa vo výrobe skla posunuli výrazne dopredu, keď pochopili, že pridávaním rôznych látok je možné sklo zafarbiť. Vrcholom ich sklárskeho umenia sú dvojvrstvové poháre nazývané diatreton, kde vnútorný sklenený pohár obklopuje mriežka z farebného skla spojená s vnútorným pohárom sklenenými mostíkmi. Spôsob ich výroby sa nezachoval, a tak sa dá len predpokladať, že vznikali odbrúsením väčšiny vonkajšej farebnej vrstvy.

ako sa vyrába

Z uvedeného je zrejmé, že sklo sa vyrába tavením kremičitého piesku s rôznymi pridanými látkami. Môžeme sa však zaobísť aj bez nich. Ak čistý piesok zahrejeme na dvetisíc stupňov, roztaví sa na hustú a viskóznu tekutinu. Ak ju potom rýchlo ochladíme, vznikne čisté kremičité sklo. To má niektoré špeciálne vlastnosti, pre ktoré sa aj dnes vyrába. Keďže vzniká pri vysokej teplote, je vysoko tepelne odolné. Rovnako odoláva chemickým látkam, je extrémne tvrdé a tvarovo stále pri rôznych teplotách. 

„Spôsobov použitia skla je takmer rovnako veľa ako zrniečok piesku, z ktorého sa vyrába.“

Okrem toho ako jediné prepúšťa celé spektrum ultrafialového žiarenia, takže sa používa napríklad pri UV žiarivkách alebo v skleníkoch, kde je potrebné, aby rastliny dostali celé spektrum tohto žiarenia.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite