Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Zverejnili snímku čiernej diery v strede našej galaxie (plus video, ako ju zhotovili)

.tasr .veda

Medzinárodný tím astronómov vo štvrtok zverejnil prvú snímku supermasívnej čiernej diery v strede Mliečnej cesty.

Zverejnili snímku čiernej diery v strede našej galaxie (plus video, ako ju zhotovili) SITA/Event Horizon Telescope Collaboration via AP

ide o kozmické teleso známeho ako Sagittarius A* (Sgr A*). Snímku vytvoril tím expertov v rámci projektu Event Horizon Telescope (EHT), ktorý sa zameriava na sledovanie čiernych dier pomocou siete teleskopov. Snímku zverejnili počas šiestich simultánnych tlačových konferencií v americkom Washingtone a ďalších mestách po celom svete. TASR informácie prevzala od agentúr AP, AFP a Reuters.

Astronómka Feryal Özelová zo Štátnej univerzity v Arizone počas tlačovej konferencie vo Washingtone uviedla, že snímka čiernej diery predstavuje "prvý priamy obraz jemného obra v strede našej Galaxie". Ide totiž o prvé priame vizuálne potvrdenie prítomnosti tohto neviditeľného objektu v strede našej Galaxie. Vedcom sa len pred troma rokmi podarilo urobiť historicky prvú snímku čiernej diery, ktorá sa však nachádza vo vzdialenej galaxii.

Sagittarius A* má hmotnosť zhruba štyri milióny krát väčšiu ako je hmotnosť nášho Slnka a nachádza sa asi 26.000 svetelných rokov od Zeme. Podľa Reuters ide o vzdialenosť približine 9,5 bilióna kilometrov.

„Je veľmi vzrušujúce ukázať vám dnes túto snímku,“ povedal riaditeľ projektu EHT Huib van Langevelde na tlačovej konferencii v nemeckom Garchingu.

„Tieto bezprecedentné pozorovania výrazne zlepšili naše chápanie toho, čo sa deje v samom strede našej Galaxie,“ povedal vedec Geoffrey Bower z taiwanskej akadémie vied. Bower vo vyhlásení, ktoré zverejnilo Francúzske národné centrum pre vedecký výskum (CNRS), tiež uviedol, že pozorovania tímu vedcov priniesli „nové poznatky o tom, ako tieto obrie čierne diery interagujú s okolím“.

Čierne diery sú podľa AFP oblasti vesmíru, kde je gravitačná sila taká intenzívna, že z nich nemôže uniknúť nič, ani svetlo. Snímka teda nezobrazuje samotnú čiernu dieru, pretože je úplne tmavá, ale žiariacu plazmu v jasnom prstenci ohýbajúceho sa svetla. Podľa Massachusettského technologického inštitútu (MIT) má plazma teplotu zhruba desať miliárd Kelvinov. Samotná čierna diera Sagittarius A* je podľa MIT "neuveriteľne kompaktná" a zmestila by sa na obežnú dráhu Venuše.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite