Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Svet plný plastov

.martin Miko .veda .spoločnosť

V roku 1968 letecká spoločnosť Air France požiadala svojho dodávateľa pitnej vody Société Générale des Eaux de Vittel o ľahšiu alternatívu k sklenej fľaši s vodou. Technologický vývoj bol zakrátko korunovaný vznikom plastovej PVC fľaše (polyvinylchlorid). O dvadsaťpäť rokov neskôr vznikol ešte stabilnejší a stopercentne recyklovateľný materiál: PET (polyetyléntereftalát).

Svet plný plastov SEBNEM COSKUN/ANADOLU AGENCY/GETTY IMAGES 27. jún 2020 Istanbul, Turecko: Şahika Ercümen, turecká svetová rekordmanka vo freedivingu, sa potápa na pobreží Ortaköy, aby upozornila na znečistenie plastovým odpadom.

objem jeho produkcie odvtedy vďaka praktickosti a nízkym nákladom stále rastie. Výroba fliaš je dnes taká lacná a jednoduchá, že v nadnárodných firmách vyrábajúcich nealkoholické nápoje je nezriedka realizovaná už priamo na plniacich prevádzkach.

Dnes sú komerčné plasty vyrábané prakticky výlučne z ropy, a to v rámci mladého a nesmierne dynamicky sa vyvíjajúceho priemyselného odvetvia nazývaného petrochémia. Jej výrobky sú na trhu všadeprítomné, konkrétne práve na výrobu plastov sa použije približne až 5 percent celosvetovej ročnej produkcie ropy.

trocha histórie

Úplne prvým plastovým materiálom vyrobeným v polovici 19. storočia bol bioplast, celuloid. Starší si možno zo školy pamätajú, že jeho stavebná zložka, dusičnan celulózy, pochádzala z bavlny. V 20. storočí postupne načas ustúpil bakelitu, prvému plastu na báze syntetických materiálov.

Bol to polymér, ktorý sa vytvára kondenzačnou reakciou fenolu s formaldehydom. Vytvoril ho belgicko-americký chemik Leo Baekeland v Yonkers v New Yorku v roku 1907. Vytvorenie syntetického plastu bolo revolučné najmä pre jeho cenu a nevídané výsledné izolačno-elektrické a žiaruvzdorné vlastnosti. Nasledovalo rýchle praktické využitie ako elektrického izolantu, v rádiových a telefónnych obaloch, ale napokon aj na také rozmanité výrobky, ako sú kuchynský riad, rúry, šperky, detské hračky a časti strelných zbraní.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite