Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Tuzemský internet oslavuje 30 rokov

.marian Jaslovský .veda

V nedeľu 13. februára sme si pripomenuli 30 rokov internetu u nás. V prednáškovej miestnosti číslo 256 na Českom vysokom učení technickom v Prahe sa Československo v roku 1992 pripojilo ako 39. krajina sveta na internet. Pripojeným zariadením bol sálový počítač IBM 4341 s rýchlosťou 9,6 kilobajtu za sekundu. Pre orientáciu: Film s veľkosťou 2 GB by sa takouto rýchlosťou ťahal cca 243 dní. Prvé domácnosti sa začali pripájať asi o tri roky neskôr.

Tuzemský internet oslavuje 30 rokov SITA/Ivan Fleischer

na pripojenie sa spočiatku používalo vytáčané (dial-up) pripojenie cez telefónnu linku. Tento zvuk v mnohých ešte prebudí nostalgiu – štebotanie modemu nám otváralo brány do inej reality. Tá iná realita by dnes pôsobila naozaj veľmi diétne, pretože na sieti World wide web, ale aj world wide wait, ako hovorili zlé jazyky, toho veľa nebolo – nie v porovnaní so súčasnosťou, ale ani so situáciou o niekoľko rokov neskôr.   

Keďže linky využívali telefón, platila sa normálne minútová taxa, preto internetoví nadšenci čakali na 19. hodinu, keď sa telefonáty výrazne zlacňovali. To už prenosová rýchlosť stúpla na 56 kbit/sekundu.

Pripomeňme si míľniky slovenského internetu – teda skôr zo strany používateľov.

V roku 1994 mala premiéru prvá webová verzia denníka SME na akademickej sieti v projekte SAV Logos (doména SME.sk fungovala od roku 2000). Ide zrejme o prvé médium na slovenskom internete.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite