Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Webb je takmer v cieli cesty, vedecká misia môže začať

.juraj Petrovič .veda

V týchto dňoch inžinieri prikážu elektronike Webbovho ďalekohľadu, aby spustila posledný korekčný manéver, ktorý umiestni Webb na jeho obežnú dráhu okolo bodu L2. Končí sa tak jeden a pol milióna kilometrov dlhá cesta a Webb môže začať svoju vedeckú misiu. Tá by mala trvať najmenej päť rokov, môže sa ale natiahnuť až na dvojnásobok.

Webb je takmer v cieli cesty, vedecká misia môže začať © NASA Goddard Space Flight Center

len nedávno sa úspešne podarilo vysunúť všetkých 18 zrkadiel primárneho zrkadla a sekundárne zrkadlo z ich zaistenej polohy do polohy, v ktorej môže začať ich šesťmesačné nastavovanie a kalibrácia. Motorčeky, ktoré hýbu zrkadlami, sú schopné pohybovať nimi rádovo v jednotkách nanometrov. To je milióntina milimetra. Pohyb zrkadiel zo zaistenej polohy do polohy pracovnej bol z tohto pohľadu obrovskou výpravou, keďže zrkadlá sa museli vysunúť o 12 milimetrov, teda o 12 000 000 nanometrov. Zrkadlá sa preto dokázali vysúvať len približne o milimeter denne, preto celý proces trval takmer dva týždne. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite