Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Norbert Žilka: Omicron, imunita a 2022

.norbert Žilka .veda .téma

Keby sa politici riadili vedeckým poznaním, pravdepodobne by sme už mali pandémiu pod kontrolou. Keďže je opak pravdou, naučili sme sa očakávať to najhoršie. A potom nás už môžu len príjemne prekvapiť. Bude omicron len ďalšou kapitolou nášho zlyhania?

Norbert Žilka: Omicron, imunita a 2022 FABRIZIO VILLA/GETTY IMAGES 17 17. jún 2021 Katánia, Taliansko: Obyvateľ sa prišiel dať zaočkovať do kaplnky starobylého seminára Diecézneho múzea. Akcia s názvom VACCINArte trvala jeden deň a zapojili sa do nej tri sicílske múzeá.

vedci z celého sveta v priebehu pár týždňov analyzovali vlastnosti nového variantu SARS-CoV-2. Hoci ich výsledky nie vždy ladia, vynára sa obraz nášho súpera.  Omicron sa stále mení: niektoré mutácie pribúdajú, iné miznú. Je fascinujúce sledovať jeho premenu, ktorá v priamom prenose balamutí imunitný systém. Takmer všetko, čo sa dnes publikuje, sme dokázali predvídať zo samotnej štruktúry vírusovej bielkoviny. No predsa nás niektoré objavy prekvapujú.

je strach nutný?

Vírus s novou identitou úspešne nachádza štrbiny v imunitnej sieti. Efektívne pozmenil tú časť S proteínu, ktorá dokáže vyradiť z činnosti protilátky. Práve táto skupina protilátok blokuje komunikáciu medzi S proteínom a receptorom na povrchu ľudských buniek. Čím nižšia je hladina všetkých protilátok proti S proteínu v našej krvi, tým väčšia je pravdepodobnosť, že náš imunitný systém nebude schopný efektívne blokovať nový variant. Platí to pre očkovaných aj tých, ktorí prekonali infekciu. Zmena na mieste väzby je naozaj rozsiahla, takže to nie je prekvapenie. Keď tieto správy obleteli svet, vyvolali až ošiaľ strachu. No pozor, v tomto prípade úplne zbytočne. Hore popísaný mechanizmus je totiž len jedna z mnohých pascí, ktoré imunitný systém dokáže nachystať pre nevítaného hosťa. A tie ostatné? Nuž, sú ťažko medializovateľné, lebo si vyžadujú podrobné vysvetlenie. A na to sa v tlačových správach sotva nájde miesto. 

druhá časť príbehu

Imunitný systém až postupne ukazuje svoje čaro. Hoci sme mu museli na začiatku pomôcť očkovaním, v posledných mesiacoch prejavuje svoje schopnosti. Protilátky nemusia otupiť hrot S proteínu len na mieste väzby na receptor. Je veľmi pravdepodobné, že kŕdeľ protilátok nalepených k povrchu vírusu vie výrazne znepríjemniť jeho putovanie telom bez ohľadu na to, kde sa viažu. A to ani zďaleka nie je všetko. Do hry vstupuje ešte tichá eminencia, bunková imunita: T bunky vyškolené na ostreľovanie infikovaných buniek. Prvé výsledky ukazujú, že bunková imunita vyškolená vakcínami si zachovala schopnosť rozpoznávať nový variant. Vírus generoval pomerne málo mutácií na miestach, ktoré sú atraktívne pre T bunky. A to najlepšie na koniec: pre ľudí, ktorí sa rozhodli napriek prekonanej infekcii podstúpiť očkovanie, je tu bonus väčší ako M-lotéria a 300 eurové príplatky. U nich vzniká rozsiahla protilátková imunita, ktorá skolí aj novú podobu SARS-CoV-2. Táto informácia by možno presvedčila aj násobného premiéra, aby si nechal podať do ľavicového ramena produkt imperialistického bádania.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite