Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Webb dostáva tvar

.juraj Petrovič .veda

Webbov vesmírny ďalekohľad dal svojim inžinierom novoročný darček. Dve ramená, ktoré budú uprostred konštrukcie ďalekohľadu udržiavať napnutý jeho tepelný štít, sa podarilo počas silvestrovskej noci vysunúť do ich pracovnej polohy.

Webb dostáva tvar NASA Goddard Space Flight Center Webb v tvare, v akom je po rozvinutí podporných ramien tepelného štítu.

webb je v čase písania článku za polovicou svojej cesty do bodu L2, približne vo vzdialenosti 750 tisíc kilometrov od Zeme. Do cieľa mu zostáva ešte necelých 700 tisíc kilometrov. Na jeho telese už fungujú aj teplotné senzory a tak vieme, že na tzv. teplej strane je teplota 8, resp. 33 stupňov Celzia a na studenej -44 resp. -144 stupňov Celzia.

Rozvinutím ramien, ktoré budú držať tepelný štít, začína Webb dostávať svoj konečný tvar. Rozvinutie ramien trvalo dlhšie, ako sa pôvodne očakávalo. Je to spôsobené najmä opatrnosťou inžinierov, ktorí síce majú plán kompletného rozloženia Webba, ale nemajú žiadne presne stanovené termíny, ako rýchlo musia jednotlivé kroky prebiehať. Jediným termínom je prílet do bodu L2 a ten nenastane skôr ako o 23 dní.

Počas toho, ako sa ramená vysúvali do svojej konečnej polohy, ťahali so sebou aj všetkých päť vrstiev tepelného štítu. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite