Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Čo hýbe svetom?

.ladislav Kováč .veda .veda

Ľudia sú jedným z miliónov živočíšnych druhov na Zemi. Človek je však možno jediným živočíchom, v evolúcii ktorého sa vynorila schopnosť uvedomovať si vlastnú existenciu.

Čo hýbe svetom? Rudolf J. E. Clausius (1822 – 1888), zakladateľ termodynamiky, tvorca pojmu entropie. Nevyhnutný vzrast entropie zapríčiňuje nezvratnosť spontánnych prírodných dejov, čím zakladá jednosmernosť času.

sebauvedomovanie prinieslo človeku existenciálnu úzkosť a strach z neznámeho, ale aj potrebu rozumieť svetu a orientovať sa v ňom. Slabý živočích našiel prostriedok proti úzkosti: začal si tvoriť mýty. Evolúcia eliminovala jedincov neistých, úzkostlivých, ohromených – a ochromených – nepochopiteľnosťou sveta a človeka vyformovala do podoby mýtofilného živočícha. Nevedel nič a vďaka mýtu naraz vedel všetko. Historici predpokladajú existenciu sto tisíc rozdielnych náboženských systémov. Mýtofil verí v jedinú pravdu: svoju vlastnú – a bije sa za ňu. Podľa vyjadrenia katolíckej aktivistky Klary Lubich, „pre veriaceho existuje odpoveď na všetko. Viera vnáša do ľudského života rovnováhu.“

Mýty sa podieľali na vzniku ľudskej kultúry. Človek žije vo fyzickom svete, tak ako všetky živé tvory. Ale zásluhou kultúry aj v inom svete, ktorý je špecifický pre náš druh – v symbolickom.

Pred 2 500 rokmi vykročilo ľudstvo na cestu „od mýtu k Logu“: v Grécku sa zrodila filozofia ako racionálne skúmanie sveta. A iba v 17. storočí došlo k vzniku modernej vedy. Už niekoľko prvých filozofov začalo hľadať odpoveď na základnú otázku: „Prečo vôbec niečo je, prečo nie je nič?“ Nezhodli sa. Odpoveď jedného z nich, Aristotela, ostala ukotvená v tradícii mýtov: všetko, čo existuje, má svoju príčinu, tá má zas svoju príčinu a tak by sme mohli zostupovať do nekonečna. No podľa neho na začiatku je prvá príčina, Nehybný Hýbateľ, ktorý sám príčinu nemá, a ním je Boh.

Veda nám zatiaľ neposkytuje odpoveď na túto staronovú záhadu. Ostáva nám iba konštatovať, že „je to, čo je – a to dovtedy, kým je, kým si udržuje svoju onticitu“. Veda má však odpoveď na druhú základnú otázku: „Čo je príčinou, že sa vôbec sa niečo deje?“ Odpoveďou je druhá veta termodynamiky (v tomto špecifikom prípade slovo „veta“ používame v slovenčine, podobne ako v nemčine, kým v angličtine sa označuje ako „zákon“).  V optike vedy je aristotelovským Nehybným Hýbateľom sveta Druhá veta.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite