Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Juraj Petrovič: Vodík

.juraj Petrovič .veda .veda

V súvislosti s pandémiou si všeobecnú pozornosť získal kyslík: medicinálny plyn, ktorý pacientom s covidom pomáhal zabezpečiť životné funkcie. Kyslík je len jeden z mnohých plynov, ktoré sa komerčne vyrábajú a distribuujú a zároveň je základom života na Zemi. V tejto sérii si povieme viac o šiestich plynoch, ktoré sú pre nás ako pre organizmy, ako aj pre spoločnosť dôležité.

Juraj Petrovič: Vodík NASA/GETTY IMAGES Oranžové vlákna Krabej hmloviny, ktorá vznikla po výbuchu supernovy, sú zvyšky hviezdy a pozostávajú väčšinou z vodíka. Vodík vznikol počas big-bangu a je základom všetkej hmoty vo vesmíre.

dnes sa však nebudeme venovať kyslíku. Prednosť dostane plyn, ktorého je vo vesmíre suverénne najviac – vodík.

big-bang

Vodík je spolu s héliom a malým množstvom lítia jedným z len troch prvkov vo vesmíre, ktoré vznikli už počas big-bangu. Stal sa tak základom všetkej hmoty vo vesmíre, najmä prvej generácie masívnych hviezd. Vodík je základným hviezdnym palivom. Jadrová fúzia, pri ktorej sa vodík v jadre hviezd mení na hélium a neskôr na ďalšie prvky vytvára žiarenie, ktoré svojím tlakom smerom von bráni gravitačnému kolapsu hviezd. Čím väčšia hviezda, tým viac vodíka musí spáliť, aby si udržala túto rovnováhu.

Preto prvá generácia hviezd prežila len stovky miliónov rokov. V ich jadre sa vodík menil na hélium a iné prvky ako kyslík, uhlík, kremík, síra a ďalšie. V momente, keď sa v supermasívnej hviezde objavilo ako produkt jadrovej fúzie železo, znamenalo to, že sa blíži jej koniec. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite