Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Čína vyslala prvú posádku na vesmírnu stanicu

.sita .veda

Astronauti by na nej mali pobudnúť tri mesiace. Uskutočnia viaceré testy a experimenty, pričom sa pripravia na sériu výstupov do otvoreného vesmíru.

Čína vyslala prvú posádku na vesmírnu stanicu SITA/AP Photo/Ng Han Guan

čína vyslala prvú vesmírnu misiu s posádkou po piatich rokoch. Trojica vedecky orientovaných vojenských pilotov smeruje na novú čínsku vesmírnu stanicu Tchien-che. Dvaja skúsení astronauti a jeden nováčik by na nej mali pobudnúť tri mesiace. Uskutočnia viaceré testy a experimenty, pričom sa pripravia na sériu výstupov do otvoreného vesmíru.

Vesmírna loď Šen-čou 12, ktorú na obežnú dráhu vyniesla raketa Čchang-čeng 2F, vyštartovala krátko po 9:22 miestneho času (3:22 SELČ) zo základne Ťiou-čchüan na okraji púšte Gobi. Počas nasledujúcich štyroch až šiestich hodín by sa mali astronauti pripravovať na spojenie s Tchien-che, ktoré je podľa zástupcu vedúceho vesmírnej misie naplánované na 16:00 (10:00 SELČ).

 
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite