Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Vo štvrtok budeme môcť na Slovensku pozorovať čiastočné zatmenie Slnka

.tasr .veda

Zatmenie Slnka vo štvrtok napoludnie bude patriť k menej výrazným čiastočným zatmeniam, keďže na našom území sa ocitnú v tieni len štyri percentá z plochy slnečného disku.

Vo štvrtok budeme môcť na Slovensku pozorovať čiastočné zatmenie Slnka SITA/AP Photo/Ringo H.W. Chiu

„Zatmenie sa bude javiť len ako nepatrné. Ideálne je použiť ďalekohľad s filtrom alebo sledovať úkaz cez projekciu slnečného disku. Vtedy uvidíme, že zo slnečného kotúčika bude kúsok 'odhryznutý',“ uviedol pre TASR astronóm Patrik Čechvala z oddelenia astronómie a astrofyziky na Fakulte matematiky, fyziky a informatiky Univerzity Komenského (UK) v Bratislave.

Zatmenie Slnka sa začne v Bratislave približne o 11. hodine a 55. minúte, maximálna fáza nastane o 12.41 h, koniec úkazu bude o 13.29 h (v rámci Slovenska sú možné niekoľkominútové posuny). V Bratislave sa bude dať zatmenie pozorovať pred Slovenským národným múzeom, UK bude premietať udalosť aj cez livestream.

 
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite