Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Rozdrvené kosti a zuby odhaľujú ľudskú minulosť. Akú úlohu v tom hrá archeogenetika?

.daniel Antoni .veda

Vedecký pokrok ovplyvnil takmer každý aspekt ľudskej existencie. Všetko, čo robíme, nesie podpis technologického pokroku. Používame počítače a ich zmenšeninu - mobily - denne. Moderné technológie prenikli aj do skúmania ľudskej minulosti a novým vedným odborom je archeogenetika. Poďme ale od začiatku.

Rozdrvené kosti a zuby odhaľujú ľudskú minulosť. Akú úlohu v tom hrá archeogenetika? Nariman El-Mofty/AP/TASR Ľudské ostatky zo starovekého Egypta - ilustračné foto.

ľudia sú od počiatku svojej existencie zvedaví a už na úsvite dejín si kládli otázky. Tá prvá možno bola, čo sa nachádza za horizontom? Neskôr si kládli otázky o svojej minulosti. Napríklad odkiaľ sme prišli, alebo kto boli naši predkovia? Najskôr mali na tieto otázky odpovede rôzni rozprávači, šamani alebo kňazi. Neskôr sa príbehy zapísali a vznikli najstaršie literárne diela ako Epos o Gilgamešovi alebo Ilias o Trójskej vojne. 

Najstaršia veda, ktorá skúma ľudské dejiny, je história. Skúma písomné pramene už od staroveku, spomeňme si na Tukydida, Xenofonta alebo Herodota. V novoveku začala dejiny skúmať archeológia, ale cez hmotné pramene, väčšinou to boli vykopávky. Niekedy sa obe disciplíny prekrývajú, napríklad sa hľadajú písomné zmienky o slovenských hradoch a spravia sa tam aj vykopávky. Napríklad hrad Devín pri Bratislave sa spomína vo franských prameňoch z 9.storočia ako „Dowina, t. j. dievča“ a archeologický výskum potvrdil bohaté osídlenie z tej doby, vrátane paláca pre miestnu elitu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite