Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

5x o superstrunách. Brnkanie z vyššej dimenzie

.samuel Kováčik .veda ..5x o superstrunách

Fyzikálne teórie majú tendenciu spájať sa. Kedysi si ľudia mysleli, že existuje teória elektriny a iná teória magnetizmu. Maxwell však ukázal, že spolu tvoria jeden celok – elektromagnetizmus, ktorého súčasťou je aj optika. Rôzne javy sa ukazovali rôznymi prejavmi toho istého celku.

5x o superstrunách. Brnkanie z vyššej dimenzie WIKIMEDIA COMMONS Šesť pokrčených rozmerov desaťrozmerného vesmíru môže tvoriť maličkú Calabi-Yau varietu.

ľudia sa snažia upútať pozornosť na večierkoch už odnepamäti. Koncom 19. storočia na to využívali niečo nezvyklé – prechádzali do vyššej dimenzie. Teda, aspoň to tvrdili. Ako to dokázali? Zobrali zaviazaný špagát, skryli sa pred zrakmi divákov a po chvíli sa vrátili s rozviazaným špagátom. „Tadá!“ Predpokladám, že ich čakalo iba vlažné prijatie.

V čom spočíval tento trik? Je matematicky dokázané, že v štvorrozmernom priestore sa dá rozviazať každý bežný uzol. Ak sa nachádza mravec na papieri a obkolesíte ho vodou, nevie uniknúť. Mucha však z takejto pasce ľahko unikne – vyletí a využitím tretieho rozmeru ujde na slobodu. Niečo podobné dokáže lano pomocou štvrtej dimenzie, jednoducho sa rozviaže. Tak takýmito vecami sa jedno krátke obdobie zabávali ľudia na veseliciach. Niekoľko posledných desaťročí sa niečím podobným zabávajú fyzici.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite