Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ruský Sputnik chce pristáť na európskom trhu. Dá sa veriť tejto vakcíne a aké máme o nej informácie?

.hana Štefánková .veda

Do boja proti koronavírusu sa pridáva nová posila. Je ňou ruská vakcína Sputnik V. Mesiace špekulácií o nezverejnených dátach z prvej a druhej fázy klinického testovania sú akoby zázrakom takmer zabudnuté a novú vakcínu s otvorenou náručou víta čoraz viac štátov sveta. Pozitívne sa k nej vyjadrila napríklad aj Angela Merkelová. Slovenskí odborníci sú mierne optimistickí.

Ruský Sputnik chce pristáť na európskom trhu. Dá sa veriť tejto vakcíne a aké máme o nej informácie? AP Photo/Fateh Guidoum Zdravotník drží ampulku s vakcínou Sputnik V. Alžírsko minulú sobotu započalo svoju očkovaciu kampaň práve vakcínou z Ruska.

vakcína vykazuje v tretej fáze testovania, ktorá stále prebieha, účinnosť 91,6 percenta. Výsledky zverejnil prestížny magazín The Lancet.

Očkovacia látka bola dosiaľ v tretej fáze otestovaná na 20-tisíc dobrovoľníkoch, pričom celkovo by ňou malo byť naočkovaných 40-tisíc dobrovoľníkov. Odborníci tvrdia, že tieto výsledky zmiernili obavy odbornej i laickej verejnosti, ktoré sa objavili po nasadení vakcíny v Rusku a mnohých ďalších krajinách pred treťou fázou testovania. V súčasnosti prebieha očkovanie touto vakcínou súbežne s treťou fázou testovania. Sú teda niekdajšie obavy zo Sputniku V neopodstatnené?

záhadný vývoj

Vznik a vývoj ruskej vakcíny Sputnik V (V značí slovo vakcína) bol na rozdiel od ostatných súperov vo „vakcinačných pretekoch“ po dlhý čas v úzadí. Zatiaľ čo spoločnosti Pfizer, Moderna, AstraZeneca či menej známi vývojári (napríklad Johnson and Johnson) od zahájenia prvej fázy klinického testovania na dobrovoľníkoch poctivo publikovali v renomovaných vedeckých a lekárskych časopisoch výsledky ich doterajšieho progresu, ruský výskumný inštitút Gamaleya dodnes udržiava tieto informácie v tajnosti. 

Jediné, čoho sa verejnosť v auguste 2020 dočkala, bolo vyjadrenie prezidenta Vladimíra Putina, ktorý odobril schválenie Sputniku V ako vakcíny, ktorá je „pomerne efektívna, napomáha vybudovaniu imunity a prešla všetkými potrebnými fázami klinického testovania“. Ako informoval The New Yorker, novou vakcínou sa začalo v krajine očkovať ešte pred treťou fázou klinických testov, čo pobúrilo odborníkov i širokú verejnosť.

Dôvod urýchleného „vypustenia“ vakcíny do obehu možno nájsť v jednoduchej potrebe vyrovnať sa americkým a britským súperom a prísť čo najrýchlejšie s vlastným „domácim“ kandidátom. Táto túžba sa premietla aj do názvu očkovacej látky – Sputnik. Pomenovanie nebolo náhodné, keďže, ako všetci vieme, Sputnik bola prvá umelá družica, ktorá bola vyslaná do vesmíru bývalým Sovietskym zväzom. 

Pre CNN to potvrdil aj popredný investor do Sputniku V, Kirill Dmitriev, ktorý uštipačne podotkol: „Američania boli prekvapení, keď počuli pípanie Sputniku (ruskej družice, pozn. red.). Rovnako je to aj s touto vakcínou. Rusko sa tam dostane prvé.“

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite