Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Veda Martina Mojžiša. Svetlo už bolo

.martin Mojžiš .veda .veda

Na počiatku stvoril Boh nebo a zem. To podľa našich súčasných poznatkov znamená, že stvoril leptóny, kvarky, fotóny, gluóny, intermediálne bozóny, skalárne bozóny a gravitóny. Neskôr Boh povedal „Buď svetlo!” Zvláštne. Lebo svetlo sú fotóny a fotóny už mal.

Veda Martina Mojžiša. Svetlo už bolo ULLSTEIN BILD/GETTY IMAGES Fotóny dopadajú na Alberta Einsteina na londýnskej záhrade lorda Richarda Burdona Haldana v roku 1921.

biblickú verziu stvorenia sveta netreba čítať doslovne. Je písaná tak, aby bola zrozumiteľná ľuďom už pred niekoľkými tisíckami rokov. Požadovať od nej v prírodovedných otázkach viac než len alegorickú presnosť je stavaním celkom zbytočnej a umelej steny medzi judaizmom, kresťanstvom a islamom na jednej strane a vedou na strane druhej. 

Isteže, ak chce niekto silou-mocou konflikt medzi Bibliou a súčasnou vedou, potom doslovný výklad Písma ponúka vynikajúce možnosti. Každý napríklad cíti nesúlad medzi príbehom o stvorení Evy z Adamovho rebra a Darwinovou evolučnou teóriou. Takmer nikto však necíti nesúlad medzi príbehom o stvorení svetla až po stvorení zeme a fyzikou elementárnych častíc. To preto, lebo za primárny pojem považujeme svetlo. Fotóny, ak sme o nich niekedy počuli, považujeme len za akési kúsky (kvantá) svetla. Ale to nie je správny pohľad.

fotóny

Zem sa skladá z atómov, atómy sa skladajú z jadier a elektrónov. Kto drží pohromade jadrá a elektróny v atómoch? Mnohí z nás vedia, že ich drží elektrická sila (elektróny sú záporné, jadrá sú kladné, opačné náboje sa priťahujú). Ale toto je – pričom väčšina z nás si to vôbec neuvedomuje – pravda len s alegorickou presnosťou.

„Kvantová mechanika je veľmi odlišná od klasickej mechaniky.“

Predstava atómu ako malilinkej slnečnej sústavy, kde namiesto gravitačnej sily (Newtonov zákon) figuruje elektrická sila (Coulombov zákon), totiž nie je správnou predstavou atómu. Je to naozaj len akási alegória, ktorá dobre vystihuje niektoré, ale rozhodne nie všetky vlastnosti atómov. V skutočnosti toho vystihuje dosť málo. Mechanický model atómu jednoducho nie je dosť dobrý. A to nielen z hľadiska čísiel, ktoré z neho pomocou výpočtov vychádzajú, ale aj z hľadiska pojmov, ktoré používa, a z hľadiska obrazu, ktorý poskytuje.

Oveľa výstižnejší model atómu poskytuje kvantová mechanika, v ktorej sa elektróny v atóme nielenže nepohybujú po planetárnych dráhach, ale nepohybujú sa po nijakých dráhach. (Ak si náhodou v tejto súvislosti pamätáte nejaké obrázky, ktorým sa hovorí orbitály, tak to si pamätáte správne. Ale ak si myslíte, že elektróny sa pohybujú po tých orbitáloch, tak to je úplne zlá predstava.) Kvantová mechanika je veľmi odlišná od klasickej mechaniky a mnohé pojmy, na ktoré sme zvyknutí, sa v nej vôbec nevyskytujú. Okrem pojmu dráhy sa v nej nevyskytuje ani pojem sily. V kvantovej mechanike elektrická sila vôbec nevystupuje, aj keď elektrická potenciálna energia tam hrá zásadnú úlohu. Z dvoch vecí, ktoré spolu v klasickej mechanike úzko súviseli (sila a energia) jedna v kvantovej mechanike absentuje a druhá dominuje.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite