Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Covid-19 a strata čuchu. Aké poznatky nám prezrádza nová štúdia

.michal Oláh .veda

U väčšiny pacientov má infekcia covid-19 asymptomatický priebeh. Ale u tých, u ktorých sa príznaky objavia, sa najčastejšie vyskytuje horúčka, kašeľ, dýchavičnosť, únava, strata chuti a čuchu. Nová štúdia uverejnená v Journal of Internal Medicine prináša o rozsahu posledného symptómu zaujímavé zistenia.

Covid-19 a strata čuchu. Aké poznatky nám prezrádza nová štúdia SITA/Jakub Julény

medzi ďalšie príznaky nového koronavírusu patrí: bolesť svalov, hrdla, hlavy, upchatý nos, hnačky, nevoľnosť a zvracanie. Asi 40 percent ľudí, u ktorých sa objavia symptómy, uvádza mierne príznaky bez hypoxie (nedostatku kyslíka v organizme) alebo zápalu pľúc.

Podľa experta Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) a člena odborného konzília Ministerstva zdravotníctva Jozefa Šuvadu má ďalších 40 percent infikovaných stredne závažné príznaky, ktoré môžu zahŕňať ľahší zápal pľúc a 15 percent má závažný zápal pľúc a horší priebeh ochorenia. Kritické ochorenie môže viesť k život ohrozujúcim komplikáciám pozorovaných asi u piatich percent prípadov. U pacientov s kritickým ochorením sa môže vyskytnúť syndróm akútnej respiračnej tiesne (ARDS) alebo sepsa, septický šok, srdcové choroby či tromboembolické účinky ako pľúcna embólia a multiorgánové zlyhanie.

Podľa Šuvadu pribúdajú dôkazy o tom, že dlhodobejšie následky závažnejších komplikácií spojených so zápalovou reakciou môžu byť značné u tých ľudí, ktorí trpia kritickými a život ohrozujúcimi ochoreniami. Medzi zriedkavé neurologické a psychiatrické komplikácie, ktoré sa môžu vyskytnúť aj u pacientov bez respiračných príznakov, patria mŕtvica, meningoencefalitída (zápal mozgu a mozgových blán), delírium, encefalopatia (ochorenie mozgu), úzkosť, depresia a poruchy spánku. Ich dlhodobé pretrvávanie patrí k tzv. post-covidovému syndrómu. 

Menej závažnými, avšak doteraz málo preskúmanými príznakmi, sú dysfunkcie čuchu a chuti. Podľa spomínanej najnovšej štúdie s 2581 pacientmi pozitívne testovanými na covid-19 z osemnástich európskych nemocníc zverejnenej na začiatku januára 2021 prestížnym vedeckým časopisom Journal of Internal Medicine, až 85,9 percent ľudí s miernym priebehom covidu stratilo čuch a chuť, ale získalo ich naspäť do šiestich mesiacov.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite