Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Návrat vedy v .týždni. Ideme aj do sexi tém

.martin Mojžiš .veda .veda

Rubrika .veda bola počas prvých desiatich rokov pravidelnou súčasťou .týždňa. Potom sa na nejaký čas vytratila. Teraz však máme pocit, že by ju zrejme bolo rozumné obnoviť. Zdá sa totiž, že čím viac ľudia vedu využívajú, tým menej jej veria. A  namiesto vedy veria rôznym blbostiam.

Návrat vedy v .týždni. Ideme aj do sexi tém LEEMAGE/CORBIS/GETTY IMAGES Galileo Galilei musel pod hrozbou upálenia odvolať svoje učenie, ktoré okrem iného podporovalo Kopernikovu teóriu heliocentrizmu. Pripisuje sa mu výrok „A predsa sa točí“. Ilustrácia Pierra Beauvalleta z roku 1867.

minulý rok pomerne jasne ukázal, že postavenie vedy medzi pospolitým ľudom nie je v  našej krásnej krajine veľmi radostné. Vezmime si napríklad vzťah ľudu k  očkovaniu – proti covidu sa chce dať zaočkovať len približne tretina národa slovenského. Zvyšné dve tretiny majú pre svoje postoje rôzne dôvody, všetky však majú spoločného menovateľa: zdravú nedôveru k  vede a  nezdravú dôveru k  pavede. Zaujímavá je na tom najmä tá paveda.

Úlohu pavedy na území medzi Dunajom a  Tatrami pekne ilustruje vzťah časti slovenských učiteľov k  vakcinácii – takmer tretina učiteľov na druhom stupni základných škôl je presvedčená, že očkovanie je prípravou na čipovanie ľudí. Odhliadnime teraz od toho, že tento názor je totálna čipovina, všimnime si najmä to, že vedecké výsledky (vakcinácia) sa tu popierajú vedeckými termínmi (čip). Veda ako taká teda nestratila celkom svoju prestíž a  dokonca aj jej oponenti často používajú aspoň hovorovú vedečtinu. Vyzerá to zvláštne, asi ako boj proti farmaceutickým firmám užívaním bromhexinu, ale funguje to.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite