Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Hrá sa o čas a ľudské životy. Ktoré vakcíny proti koronavírusu dosiahli zatiaľ najväčšie úspechy?

.hana Štefánková .veda

Vývoj účinných očkovacích látok proti koronavírusu naberá na obrátkach. V hre sú minimálne traja silní hráči, pričom do tretej fázy testovania na dobrovoľníkoch sa dostalo až trinásť vakcín. Ktoré majú najväčší potenciál fungovať?

Hrá sa o čas a ľudské životy. Ktoré vakcíny proti koronavírusu dosiahli zatiaľ najväčšie úspechy? Oxford University/AP/John Cairns Výskumníčka pracuje na vývoji vakcíny od AstraZeneca a Oxfordskej univerzity v Jenner Institute v Oxforde

favoriti sú najmä tri vakcíny od svetových spoločností. Prvú vyvíjajú Pfizer a BioNTech, druhú Moderna a tretiu Oxfordská univerzita a AstraZeneca.

pfizer a BioNTech

vakcína americkej farmaceutickej spoločnosti Pfizer a nemeckej spoločnosti BioNTech je jedna z najsľubnejších očkovacích látok proti novému koronavírusu, ktorá do dnešného dňa napreduje najrýchlejším tempom a stojí na prahu schválenia americkým Úradom pre kontrolu potravín a liečiv (obdobou Európskeho úradu pre kontrolu liečiv). Počiatky jej vývoja siahajú podľa údajov New York Times na koniec januára, do nemeckého mesta Mainz (základne spoločnosti BioNTech), keď začali pribúdať prvé prípady nakazených v Európe. 

BioNTech rýchlo identifikovala 20 kandidátov na možnú vakcínu a začala s testovaním na hlodavcoch. Kvôli chýbajúcim skúsenostiam a zdrojom potrebným na začatie veľkého klinického testovania kontaktoval šéf spoločnosti BioNTech americkú spoločnosť Pfizer. Dohoda o spoločnom vývoji bola zverejnená v polovici marca.

BioNTech už od začiatku využívala pre vývin kandidátov vakcín proti koronavírusu špeciálnu metódu, ktorá dosiaľ nebola schválená pre použitie na ľuďoch.

Podrobne túto metódu popisuje virológ Boris Klempa, s ktorým sa .týždeň rozprával v polovici novembra.  „Jej základom je nukleová kyselina mRNA, čiže genetický materiál vírusu, ktorá slúži ako informácia, na základe ktorej sú v našom tele produkované bielkoviny rôzneho typu. Táto vakcína sa tvári presne ako naša ľudská mRNA, čiže keď sa dostane do ľudskej bunky začne vytvárať vírusovú bielkovinu, ktorá na povrchu vírusu vytvára známe proteínové výčnelky. Ľudská bunka teda pôsobí ako infikovaná, na čo zareaguje náš imunitný systém, rozpozná ju ako infikovanú a začne proti nej reagovať.“

Virológ objasňuje, že v skutočnosti, samozrejme, nejde o infekciu, keďže je produkovaná len jedna bielkovina vírusu, nie vírus celý. Reálna infekcia teda nehrozí. Ide o akýsi tréning, pri ktorom sa imunitný systém naučí infikovanú bunku rozpoznať a rýchlejšie zareagovať, je teda lepšie pripravený pri reálnej infekcii. 

.týždeň

Po prvých testoch na ľuďoch odhalili americko-nemeckí vedci najväčší potenciál u dvoch vakcín, ktoré vyvolávali najsilnejšiu imunitnú reakciu. Pre tretiu fázu testovania zvolili tú, ktorá mala menej vedľajších účinkov. 9. novembra spoločnosti ohlásili mimoriadne úspešné výsledky – ich vakcína má vykazovať viac ako 90 percentnú účinnosť, podľa oficiálneho vyjadrenia spoločností až 95-percentnú.

Na testovaní sa zúčastnilo 43 538 dobrovoľníkov zo šiestich krajín, pričom podľa dostupných údajov polovica z nich dostala placebo a polovica v priebehu troch týždňov dve dávky vakcíny. Následne po dvoch až troch mesiacoch z nich vedci analyzovali vzorku 94 nakazených, pričom viac než 90 percent patrilo do placebo skupiny – vakcína teda preukázala úspešnosť vyššiu než 90 percent.

„Tretia fáza sa vyhodnocuje tak, že vedci nechajú vzorku ľudí žiť svoj bežný život a čakajú, kým sa v skupine nahromadí dostatočný počet ľudí s ochorením covid-19, pričom za ochorenie považujú akýkoľvek jeden príznak a pozitívny PCR test. V prípade spoločností Pfizer a BioNTech bol výsledok nad očakávania. Neboli zaznamenané ani žiadne vážne vedľajšie účinky. Vakcína je teda na základe týchto dát považovaná za bezpečnú a mierou vedľajších účinkov za porovnateľnú s inými vakcínami pre dospelých dostupnými na trhu,“ vysvetľuje Klempa.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite