Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Štefan Korec: Remdesivir je účinný proti COVID-19

.štefan Korec .veda

Podľa odhadov WHO prebieha viac ako tridsať klinických štúdií s liekmi od viacerých farmaceutických firiem. Podľa iných zdrojov ich je viac ako sto. Najperspektívnejšie vyzerajú výsledky s liekom Remdesivir firmy Gilead. Tvrdí onkológ Štefan Korec.

Štefan Korec: Remdesivir je účinný proti COVID-19 Gilead Sciences via AP

za svoj výrazný náskok pred konkurentmi vďačí hlavne dvom skutočnostiam. V priebehu jeho skúšania proti ebole sa nahromadilo dostatok informácií o jeho bezpečnosti. A po druhé, stojí za nim veľké množstvo predklinických informácií z kvalitných štúdií na úrovni buniek a pokusov na zvieratách.

remdesivir má mnohoročnú históriu

Remdesivir sa zrodil v roku 2009. Ukázal sa ako perspektívny liek proti viacerým vírusovým ochoreniam. 

Predklinické skúšky vyzerali veľmi sľubne. Napriek tomu zlyhal ako nádejný liek proti hepatitíde C, nepresadil sa ani proti ebole. Ukázal iba minimálnu účinnosť. Pre firmu to však nebola iba čistá strata. I keď klinické štúdie neboli pre danú indikáciu úspešné, priniesli množstvo cenných informácií o jeho bezpečnosti.

V laboratórnych testoch Remdesivir opakovane naznačoval svoju vysokú účinnosť proti viacerým koronavírusom, ktoré spôsobujú iné závažné ochorenia dýchacích ciest. Preto aj napriek prvým neúspechom, niekoľko vedcov-nadšencov neprestalo na tomto lieku pracovať. Predpokladali, že „koronavírusy sa pohli“ a že môže prísť nová epidémia. A keď sa prišlo na to, že ochorenia COVID-19 je tiež spôsobované koronavírusom, Remdisivir bol jeden z prvých potenciálne účinných liekov pripravených na klinické skúšanie. Zároveň ho firma začala distribuovať v rámci „compassionate use“ (podávania v núdzi) programu od 25. januára.

ako to funguje

Koronavírus spôsobujúci chorobu COVID-19 má oficiálne meno SARS-CoV-2. Jeho genóm tvorí reťazec RNA, ktorý obsahuje tridsaťtisíc párov báz a iba pätnásť génov. Pre porovnanie ľudský genóm obsahuje asi tri miliardy báz a tridsať tisíc génov. Nový liek nepôsobí na vírus. Blokuje však jeho schopnosť množiť sa. Na to, aby sa vírus mohol množiť a vytvárať si kópie svojho vlastného „ja“ potrebuje špeciálnu molekulu – polymerázu. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite