Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Havajský teleskop priniesol fotografie Slnka v najvyššom rozlíšení

.redakcia .veda

Zverejnené fotografie vznikli počas vôbec prvého pozorovania nového teleskopu, ktorý je najväčší svojho druhu na svete. Na Havaji ho dobudovali iba v tomto roku a vedci si od neho sľubujú novú éru vo výskume Slnka a obrovský skok k lepšiemu chápaniu Slnka a jeho vplyvu na našu planétu.

Havajský teleskop priniesol fotografie Slnka v najvyššom rozlíšení NSO/AURA/NSF

fotografie povrchu Slnka s dosiaľ najvyšším rozlíšením vyhotovil nový Solárny teleskop Daniela K. Inouyea (DKIST) na Havaji. 

Snímky odhalili prekvapujúcu úroveň štruktúry ukrytú v rozvírenom plazmovom zovňajšku hviezdy –  doteraz boli dostupné iba pomerne neostré fotografie textúry slnečného povrchu. 

Snímky priniesli pohľad na „vriacu“ plazmu, ktorá pokrýva celé Slnko. Tieto štruktúry, ktoré sa podobajú na bunky a každá z nich má veľkosť porovnateľnú s veľkosťou amerického štátu Texas, sú sprievodným javom masívnych pohybov, pri ktorých sa energia z vnútra hviezdy dostáva na jej povrch.

 
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite