Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Prví laureáti ocenenia ESET Science Award sú známi

.redakcia .veda

Po niekoľkých mesiacoch intenzívnych príprav a hodnotenia nominovaných vyhlásila Nadácia ESET laureátov prvého ročníka ocenenia. Predstavila ich na slávnostnom galavečeri v piatok.

Prví laureáti ocenenia ESET Science Award sú známi ESET Science Award, Linda Kisková Bohušová

ocenenie ESET Science Award vzniklo z iniciatívy Nadácie ESET na sklonku minulého roka s cieľom vyzdvihnúť osobnosti slovenskej vedy, ktorých prínos je významný nielen pre Slovensko, ale aj v medzinárodnom vedecko-výskumnom priestore. 

Ján Tkáč, laureát kategórie Výnimočná osobnosť slovenskej vedy 

Ján Tkáč pôsobí v Chemickom ústave Slovenskej akadémie vied. Venuje sa výskumu včasnej diagnostiky rakoviny prostaty. Princíp, z ktorého vychádza, sú zmeny zloženia cukrov na povrchu buniek. Práve to ukazuje najrôznejšie fyziologické procesy, ale aj niektoré ochorenia. Spomenutý princíp sa dá aplikovať na rôzne nádorové ochorenia, no práve pri rakovine prostaty je spoľahlivosť tohto indikátora veľmi vysoká. 

V budúcnosti by sa Ján Tkáč so svojím tímom chcel sústrediť aj na diagnostiku ďalších onkologických ochorení, napríklad rakoviny prsníka. Samotný diagnostický set na detekciu rakoviny prostaty by mal pripomínať tehotenský test, kde sa však na analýzu nepoužije moč, ale kvapka krvi.

Laureátom kategórie Výnimočná osobnosť slovenskej vedy sa stal Ján Tkáč z Chemického ústavu Slovenskej akadémie vied. Venuje sa výskumu včasnej diagnostiky rakoviny prostaty.ESET Science Award, Linda Kisková BohušováLaureátom kategórie Výnimočná osobnosť slovenskej vedy sa stal Ján Tkáč z Chemického ústavu Slovenskej akadémie vied. Venuje sa výskumu včasnej diagnostiky rakoviny prostaty.

Ján Tkáč získal v roku 2012 ako vôbec prvý vedec na Slovensku prestížny European Research Council Starting grant zameraný na využitie nanotechnológií v glykomike. O šesť rokov neskôr dostal opäť ako prvý a zatiaľ jediný Slovák grant European Research Council Proof of Concept zameraný na komercializáciu diagnostických setov na  skorú diagnostiku rakoviny prostaty.

 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite