Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Tri parazity, ktoré si najčastejšie nosíme z dovolenky

.denisa Koleničová .veda

Okrem zážitkov si z letných dovoleniek občas prinesieme i neželaných spoločníkov, ktorých existenciu začneme vnímať až vtedy, keď sa objavia prvé klinické príznaky. Ktoré parazity si z dovoleniek prinášame najčastejšie?

Tri parazity, ktoré si najčastejšie nosíme z dovolenky DAVID SPEARS/ARDEA/PROFIMEDIA Blcha piesočná si vás vyhliadne napríklad v Afrike či Indii. Oplodnené samičky blchy sa môžu človeku dos - tať pod kožu, a to najmä na nohách. A najväčším lákadlom pre tieto blchy sú naše chodidlá.

plasmodium

parazitické prvoky z rodu Plasmodium spôsobujú maláriu, jedno z najvážnejších infekčných ochorení. S plasmodiami to vôbec nie je jednoduché, a to nielen pre veľký počet druhov a komplikovanosť životného cyklu, ale i pre pomerne ľahký spôsob prenášania. Hlavným prenášačom ochorenia je komár rodu Anopheles. 

Pre človeka sú nebezpečné štyri druhy plasmodií: Plasmodium vivax, Plasmodium malariae, Plasmodium falciparum a Plasmodium ovale. Najnebezpečnejším a život ohrozujúcim je Plasmodium falciparum, ktorý sa v slovenčine nazýva aj Maláriovec trojdňový či tropický. Ide o najrozšírenejší druh objavujúci sa v tropických oblastiach Afriky, Ázie a Ameriky. 

„Napádané sú červené krvinky, ktoré sa začnú lepiť k sebe navzájom alebo k stenám kapilár, čo zhoršuje prekrvenie jednotlivých orgánov.“ 

V miernom pásme sa vyskytuje veľmi ojedinele. Napriek tomu ešte začiatkom druhej polovice dvadsiateho storočia bol výskyt tohto druhu malárie zaznamenaný na východnom Slovensku. V Európe k nákaze dochádza najčastejšie v okolí letísk, pretože komáre prenášajúce maláriu si často nevedomky prepašujeme v batožine. 

Prvé príznaky ochorenia nápadne pripomínajú chrípku. Najprv prichádza zvýšená teplota, objavujú sa bolesti svalov, kĺbov a nevoľnosť. V našom tele sa však odohráva oveľa komplikovanejší boj, než pri nakazení chrípkou. Napádané sú červené krvinky, ktoré sa začnú lepiť k sebe navzájom alebo k stenám kapilár, čo zhoršuje prekrvenie jednotlivých orgánov. 

Ak množstvo napadnutých krviniek presahuje hodnotu tri až päť percent, nastáva anémia. Ďalšími klinickými prejavmi sú hnačka, zvracanie, zlyhanie pečene, pľúc alebo srdca. Typickým prejavom sú záchvaty, ktoré sa môžu opakovať každý deň, avšak môžu sa objaviť aj zriedka, raz za dva alebo tri dni. Pri tomto ochorení je nutné liečbu začať čo najskôr po diagnostikovaní. Vhodné antimalarikum sa vyberá s ohľadom na oblasť, v ktorej došlo k nákaze, ale zohľadňuje sa aj konkrétny druh plasmodia a klinický stav, v ktorom sa pacient nachádza.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite