Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Z oblohy padajú mikroplasty. Vedci ich našli v Arktíde aj na vrcholoch Álp

.matúš Dávid .veda

Nachádzajú sa v balenej vode či v pive a už od vlani vieme, že ich obsahuje aj ľudská stolica. Mikroskopické plastové čiastočky teraz vedci objavili aj v arktickom snehu, na odľahlých severských ostrovoch či v bavorských Alpách. Ako sa tam mikroplasty dostali a sú pre človeka nebezpečné?

Z oblohy padajú mikroplasty. Vedci ich našli v Arktíde aj na vrcholoch Álp Juerg Trachsel/WSL Institut für SLF/AP/SITA Vzorky snehu zo švajčiarskeho pohoria Tschuggen, ktoré odobrali experti z Inštitútu Alfreda Wegenera pre polárny a morský výskum so sídlom v nemeckom Bremerhavene.

tak veľa drobných plastových nečistôt v snehu z odľahlých kútov Zeme výskumníci, podľa vlastných slov, nečakali. Nové zistenia, ktoré publikovali ako štúdiu v odbornom časopise Science Advances, ich šokovali.

Švajčiarsko-nemecký tím vedcov skúmal vzorky snehu či ľadu odobraté na rozličných miestach v Arktíde, v severnom Nemecku, na nemeckom ostrove Helgoland v Severnom mori aj v Alpách.

„Hoci sme očakávali, že tam nájdeme mikroplasty, ich obrovské koncentrácie nás prekvapili,“ tvrdí Melanie Bergmann, výskumníčka z Inštitútu Alfreda Wegenera pre polárny a morský výskum so sídlom v nemeckom Bremerhavene. Najväčšiu koncentráciu mikroplastov experti objavili v bavorských Alpách.

V jednej zo vzoriek namerali viac než 150-tisíc čiastočiek na liter. Okrem očakávaných kúskov prírodných materiálov ako sú rastlinná celulóza či živočíšna kožušina tam bolo aj veľa častíc z plastu spolu s úlomkami gumových pneumatík, lakov, farieb a syntetických vlákien. Niektoré z týchto chemikálií majú toxické vlastnosti a sú hrozbou pre ekosystém.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite