Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ohybné telefóny už nie sú sci-fi. Začína sa nová éra komunikácie

.matúš Baňovič .veda

S úžasom sledujeme filmy odohrávajúce sa v budúcnosti, v ktorých nás fascinujú rôzne technologické vychytávky. Už nemusíme, stačí sledovať realitu, ktorá má však poriadne vysokú cenovku.

Ohybné telefóny už nie sú sci-fi. Začína sa nová éra komunikácie Eric Risberg/AP/SITA 20. február 2019, San Francisco: Prezident firmy Samsung, DJ Koh pri predstavovaní nového modelu ohybného telefónu Samsung Galaxy Fold.

rok 2019 bude v technologickom svete patriť k tým prelomovým. Veľkí technologickí giganti ponúkli svetu prvé, komerčne využívané ohybné zariadenia. Podobná revolúcie vo svete komunikácií tu bola naposledy v roku 2007, keď Apple predstavil svoj prvý iPhone. Zariadenie, ktoré kombinovalo telefonovanie, posielanie správ, ale aj počúvanie hudby a užívateľsky jednoduché používanie internetu. Začala sa doba smartfónov.

Inteligentné telefóny prešli určitým vývojom, no nikdy nebola ich zmena taká revolučná, ako je práve teraz. O ohybných displejoch sa hovorilo už dlhšie, rovnako dlho sa aj vyvíjali a teraz prišiel ten čas, aby sa dostali medzi používateľov. Do boja sa zapojilo hneď niekoľko veľkých firiem, no zatiaľ sa zdá, že neslávia veľký úspech.

samsung

Začiatkom roka predstavil svoj prvý ohybný smartfón kórejský Samsung. Novinku s názvom Galaxy Fold už aj poslal prvým recenzentom, ktorí z nej boli spočiatku nadšení. Telefón má totiž jeden veľký, viac ako sedem palcový displej, ktorý sa dá zložiť. Na prednej strane je ešte jeden štvorpalcový plnohodnotný dispej. 

„Spočiatku nadšení recenzenti prišli na chybu.“

V praxi to fungovalo tak, že keď ste si na prednom displeji spustili video na Youtube, stačilo telefón rozložiť a obsah sa vám automatický zobrazí na veľkom displeji. Samsung prišiel so systémom, keď je veľký displej po zložení ochránený vonkajším telom telefónu, takže mu nehrozí poškodenie v prípade, že si ho užívateľ vloží do vrecka s kľúčmi. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite