Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Uchráňme vianočné stromčeky pred skládkami. Recyklovaním sa z nich môžu stať sladidlá, lepidlá aj farby.

.ľuboslava Kráľová .veda

Už čoskoro budeme spod vianočeného stromčeka zametať opadané ihličie a odkladať ligotavé vianočné gule naspäť do starých známych krabíc. Čo ale spraviť so stromčekom?

Uchráňme vianočné stromčeky pred skládkami. Recyklovaním sa z nich môžu stať sladidlá, lepidlá aj farby. John Minchillo/AP/SITA Sezónny pracovník preváža čerstvo narezané vianočné stromčeky.

na nový spôsob recyklácie vianočných stromčekov sa pokúša prísť nový výskum Univerzity v Sheffielde. Ich cieľom je prísť na spôsob, ktorým sa ihličie z vianočných stromčekov bude vedieť pretvoriť na niečo nové - napríklad na farby, lepidlá či dokonca kuchynský ocot. Ako na to?

Vianočné stromčeky majú v priemere viac ako stotisíc ihličiek. V porovnaní s lístím sa však ihličie rozkladá dlho a keď hnije, vypúšťa veľké množstvo skleníkových plynov. Jeho rozklad na skládkach preto nie aj až taký ekologický, ako si mnohí myslia, je však lepšou možnosťou ako plastové vianočné jedličky. 

Podľa Cynthie Kartey, doktorandky z oddelenia chemického a biologického inžinierstva University v Sheffielde, je najlepším riešením vianočné stromčeky spracovať spôsbom, ktorý môže byť čoskoro realitou.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite