Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Lekári môžu prvýkrát vidieť cez tkanivá vďaka technológii rozšírenej reality ​

.svetluša Surová .veda

Prišiel s nápadom využiť technológiu rozšírenej reality, ktorá umožňuje chirurgom vidieť cez tkanivá v plastickej a rekonštrukčnej chirurgii. Je renomovaný, premýšľavý a otvorený. Konzultant a rádiológ z Imperial College Healthcare NHS Trust. Dimitri Amiras (38).​

Lekári môžu prvýkrát vidieť cez tkanivá vďaka technológii rozšírenej reality ​ MARLON LARA/UNSPLASH

jeho tím prvýkrát na svete úspešne použil túto technológiu v Imperial College v Londýne v St. Mary's Hospital. Zastáva názor, že výlučné obviňovanie lekárov pre zlú zdravotnú starostlivosť demotivuje pacientov v prevzatí zodpovednosti nad ich telami a liečbou, pričom práve v tomto musia byť podporovaní.

bol si súčasťou tímu, ktorý úspešne použil prvýkrát na svete technológiu rozšírenej reality, konkrétne HoloLens v rekonštrukčnej chirurgii. Čo znamená rozšírená realita?

Rozšírená realita prináša elementy virtuálnej reality do skutočného sveta. Pridáva alebo zintenzívňuje to, čo vidíme, počujeme, cítime. Virtuálna realita sa vzťahuje na stimuláciu zmyslov používaním nereálnych komponentov. Napríklad počítače generujú zobrazenia alebo zvuky, aby ľudia mali pocit, že sa nachádzajú v niečom skutočnom. Rozšírená realita nenahrádza úplne naše dojmy, ale poskytuje digitálny obsah v našom vnímaní reálneho sveta. Zmiešaná realita sa týka umiestňovania takejto informácie spôsobom, že sa nedá určiť rozdiel medzi digitálnym zážitkom a reálnymi dojmami.  

ako bola použitá rozšírená realita počas zákrokov, ktoré vykonal tvoj tím?

Rozšírená realita pomohla chirurgom vidieť cez tkanivá, aby mohli opätovne pripojiť krvné cievy počas rekonštrukčnej chirurgie.

je naozaj možné vidieť cez tkanivá? 

Použili sme na to HoloLens. Ide o samostatné počítačové náhlavné zariadenie, ktoré ponorilo chirurgov do zmiešanej reality, kde mohli vidieť snímky CT vyšetrení s pozíciou kostí a kľúčových krvných ciev nad nohou pacienta. Takýmto spôsobom pomohla technológia rozšírenej reality lekárom vidieť skrz končatiny.

Rádiológ Dimitri Amiras pokladá za najťažšie liečiť tých, ktorí chcú, aby lekár robil všetky rozhodnutia za nich.Svetluša SurováRádiológ Dimitri Amiras pokladá za najťažšie liečiť tých, ktorí chcú, aby lekár robil všetky rozhodnutia za nich.

ako si sa dopracoval k nápadu využiť rozšírenú realitu v rekonštrukčnej a plastickej chirurgii?

Pracoval som s plastickými chirurgmi v traumatických situáciách. Máme traumatickú jednotku v St. Mary Hospital a veľmi často vidíme pacientov s tzv. otvorenými zraneniami. Ide o zranenia, pri ktorých je poškodená koža a navyše ide aj o zlomeniny kolena alebo prerušenie krvných ciev. V tomto prípade skutočná práca plastického alebo rekonštrukčného chirurga spočíva v rekonštrukcii pokožky. Koža je živý orgán a je zásobovaná krvou. Preto je dôležité, aby sa krvné cievy správne spojili. 

čo bolo tvojou úlohou?

Robil som CT snímky a pracoval som s plastickými chirurgmi, aby mohli presne identifikovať tieto cievy. V určitom okamihu mi bolo jasné, že by bolo omnoho jednoduchšie vytvoriť model a zobraziť ho prostredníctvom rozšírenej reality na tele pacienta. Videl som niekoľko videí rozšírenej a zmiešanej reality, ako aj videí o použití HoloLens na YouTube a povedal som si, že to treba skúsiť. Skontaktoval som sa s doktorom Philipom Prattom, ktorý je vedec a technologický chirurg. Dr. Pratt pracoval s HoloLens už predtým na podobných chirurgických zákrokoch a rovnako bol aj on presvedčený, že je to skvelý nápad. Hovorili sme o tom spolu pri káve a o niekoľko mesiacov neskôr sme už začali používať HoloLens v operačnej sále.

tieto zákroky prebehli ako skúšobné postupy na testovanie technológie HoloLens. Boli operácie úspešné?

Počas zákrokov sme použili dve metódy - ultrazvukovú metódu a technológiu HoloLens. Obe boli úspešné, ale pri použití HoloLens sa realizovala operácia oveľa rýchlejšie a tiež i veľmi presne.

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite