Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nobelove ceny 2018: Sú krajiny, kde sa veda berie vážne

.martin Mojžiš .veda

Stretnú sa očný chirurg, reumatológ a onkológ. Prvý hovorí – „Tak páni, tohtoročná Nobelova cena bola udelená za to, čo práve my používame.“ Druhý hovorí to isté. A tretí tiež. Každý z nich pritom hovorí o inej Nobelovej cene. Je december 2018.

Nobelove ceny 2018: Sú krajiny, kde sa veda berie vážne PONTUS LUNDAHL/EPA/PROFIMEDIA 10. december 2018 Štokholm: Pri ceremónii odovzdávania Nobelovej ceny za fyziku preberá toto ocenenie z rúk kráľa Karola XVI. kanadská fyzička Donna Strickland.

ak by sa Nobelove ceny udeľovali v súlade so závetom Alfreda Nobela, poskytovali by nám dobrý obraz toho, čo významné sa vo vede udialo v predchádzajúcom roku. V skutočnosti sa však ceny od samého začiatku udeľujú za objavy uskutočnené vo vzdialenejšej minulosti. Nehovoria nám teda, čo sa vo vede momentálne deje, ale hovoria nám, aké minulé vedecké objavy považujeme dnes za mimoriadne dôležité. Ale aj to je zaujímavé.

fyzika

Nobelovu cenu za fyziku získali Kanaďanka Donna Stricklad s Francúzom Gérardom Mourou (polovicu) a Američan Arthur Ashkin (druhú polovicu). Všetci za práce s lasermi niekedy v polovici 80. rokov. Strickland mala vtedy dvadsaťpäť rokov, Mourou štyridsať a Ashkin vyše šesťdesiat, dnes má deväťdesiatšesť. Vďaka prvým dvom vieme používať laser ako zbíjačku. Vďaka tomu tretiemu vieme používať laser ako pinzetu.

Donna Strickland bola PhD. študentkou Gérarda Mourou a Nobelovu cenu získala za svoj úplne prvý vedecký článok (ktorý napísala spolu so svojím školiteľom). V tomto článku popísali celkom novú metódu získavania mimoriadne krátkych a intenzívnych laserových pulzov. Dovtedy používané metódy narazili na hranice svojich možností, keď pri ďalšom zosilnení laserový pulz jednoducho zničil zosilňovač. Na získavanie intenzívnejších laserových pulzov bolo treba vymyslieť niečo celkom nové. Nápad bol jednoduchý: zobrať krátky intenzívny pulz, predĺžiť jeho trvanie a zároveň znížiť intenzitu, túto intenzitu zosilniť (bez zničenia zosilňovača), a nakoniec pulz opäť skrátiť a zintenzívniť. Ak by sme chceli podobným spôsobom zosilňovať zvuk, napríklad krátky výkrik, najprv by sme ho predĺžili a zoslabili, tento zoslabený výkrik by sme zosilnili, a potom znova skrátili tak, aby výsledkom bol pôvodný výkrik, ale oveľa silnejší. Ako mnoho elegantných myšlienok, aj táto sa ľahko vysloví, ale ťažko uskutoční. Strickland a Mourou ju dokázali uskutočniť. Ich ultrakrátke intenzívne pulzy sa dnes používajú v mnohých oblastiach základného výskumu aj v praktických aplikáciách. Medzi najznámejšie patrí operovanie očí, napríklad krátkozrakosti, laserom. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite