Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Údaje z Parížskej klimatickej dohody nesedia. Vedci varujú, že situácia je vážnejšia

.alexandra Minich .veda

Naša planéta sa zohrieva takým tempom, že prvé dôsledky globálneho otepľovania pocítime už približne o 20 rokov. Vyplýva to z najnovšej správy Medzivládneho panela o zmene klímy, ktorý pracuje pod hlavičkou OSN.

Údaje z Parížskej klimatickej dohody nesedia. Vedci varujú, že situácia je vážnejšia Frank Augstein/AP Photo/SITA Najväčší znečisťovatelia ovzdušia by mali začať rapídne znižovať emisie. A to okamžite.

teraz alebo nikdy. Odhady, čo všetko sa v dôsledku klimatickej zmeny môže stať, sú oveľa vážnejšie, ako sa pôvodne predpokladalo. A nepomôžu ani záväzky, ku ktorým sa svetoví lídri zaviazali podpisom parížskej klimatickej dohody v decembri 2015. 

Podľa prelomového klimatického dokumentu mal byť limit globálneho otepľovania jeden a pol, maximálne dva stupne Celzia. Vedci však upozorňujú, že opatrenia, ktoré sa pred tromi rokmi dohodli, nestačia. „Pri súčasnom tempe zavádzania opatrení je aj odvrátenie oteplenia o 2°C do konca tohto storočia nereálne,“ komentuje klimatológ SHMÚ Jozef Pecho správu vedcov z Medzivládneho panela o zmene klímy. Podľa najnovších prognóz to totiž smeruje k tomu, že do roku 2100 sa priemerná teplota zvýši o tri stupne. Ak svet neurobí nič, drastické klimatické zmeny prídu už okolo roku 2040. 

„Klimatickú zmenu nezastavíme bez toho, aby sme sa zbavili uhlia.“

zmeny vyženú z domovov milióny ľudí 

Hladiny morí a oceánov budú aj naďalej nebezpečne stúpať – v tých horších scenároch o takmer meter. Prvé na rane budú pobrežné oblasti chudobnejších ázijských štátov, no problém hrozí aj v USA, Číne či Egypte.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite