Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Starý pán

.martin Mojžiš .veda

V septembri oznámil jeden z najväčších žijúcich matematikov, že vyriešil jeden z najťažších matematických problémov. Reakciou matematickej verejnosti bolo pár dní zdvorilého záujmu a potom – ticho.

Starý pán PURKISS ARCHIVE/AKG/PROFIMEDIA Sir Michael Atiyah, jeden z najväčších žijúcich svetových matematikov, v roku 1991.

ten problém sa volá Riemannova hypotéza, ten matematik sa volá Michael Atiyah. Spolu majú úctyhodný vek takmer štvrť tisícročia – Riemannova hypotéza oslávi na budúci rok stošesťdesiate narodeniny, Michael Atiyah deväťdesiate. 

Keď mala Riemannova hypotéza štyridsať rokov, dostala sa medzi takzvané Hilbertove problémy, považované za najdôležitejšie nevyriešené matematické problémy na začiatku 20. storočia. O sto rokov neskôr sa dostala medzi takzvané miléniové problémy, považované za najdôležitejšie nevyriešené matematické problémy na konci 20. storočia. Je jediným problémom, ktorý sa vyskytuje v obidvoch zoznamoch. Davida Hilberta by to zrejme neprekvapilo. Ako raz povedal, keby spal tisíc rokov, jeho prvá otázka po zobudení by bola, či už niekto dokázal Riemannovu hypotézu. (Čo konkrétne táto hypotéza hovorí, o tom sme už v .týždni písali, text sa dá nájsť aj v knihe Štyri prsty tapíra.)

Keď mal Michael Atiyah necelých štyridsať rokov, získal Fieldsovu medailu, považovanú za analóg Nobelovej ceny za matematiku. V priebehu ďalšieho polstoročia získal množstvo ďalších ocenení. Tento absolvent sudánskej základnej školy, egyptských stredných škôl a anglických univerzít je právom považovaný za svetovú matematickú superstar. Ak takýto človek oznámi nájdenie dôkazu Riemannovej hypotézy, mala by z toho byť celosvetová senzácia. Ale nebola.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite