Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Deň, keď zmizlo Slnko

.michal Novota .veda

V pondelok 21. augusta niektorým šťastlivcom na území Spojených štátov zmizne uprostred dňa Slnko. Nie doslova. Na chvíľu ho zakryje Mesiac. V roku 1999 sme to zažili aj na západ od nás.

Deň, keď zmizlo Slnko Tomáš Benedikovič/SITA Ilustračná snímka z 1. augusta 2008, kedy mohli ľudia na Slovensku pozorovať čiastočné zatmenie Slnka.

vtedy, 11. augusta, sa na pravé poludnie zotmelo nad celou strednou Európou.  Zatmenie Slnka je vesmírne divadlo, ktoré nastáva vtedy, keď sa medzi Zem a Slnko dostane náš Mesiac, ktorému príroda nadelila také parametre, že takmer dokonale zakrýva slnečný kotúč. Kedysi to bol jav privolávajúci čary a čiernu mágiu. Ak v starovekej Číne dvorný astrológ zabudol predpovedať zatmenie nebeského božstva, prišiel o hlavu. Zatmení Slnka (a naopak Mesiaca, keď na náš satelit hádžeme tieň my) prebehne niekoľko za rok. Za tými úplnými väčšinou musíme cestovať. V roku 1999 sme nemuseli, pás totality, teda pás úplneho zatmenia, vtedy tesne lízol naše hranice. V Maďarsku boli ideálne podmienky na pozorovanie. Tak blízko za nášho života už nebudú. Vesmírny čas je niekedy sprosto neúprosný. 

K Balatonu sme sa za zatmením vybrali vo veľkom štýle – expedične. Bolo nás osem mladých nadšencov a dvaja vodiči, dobrovoľne-povinne aj môj otec. V tropickú noc z 10. na 11. augusta sme pred petržalskými panelákmi navliekli biele expedičné tričká. Ešte predtým sme doma vypili hektolitre kávy a sledovali všetky teletexty na káblovkách. Vysvetlenie pre mladšie generácie: to bol archaický zdroj predpovedí počasia na prelome milénií. Prognózy veštili poriadne napätie. Nasadli sme do dvoch aút, Fiat (so mnou, Danom, Jožom, Petrom a Andrejom) a Škoda (s Rudom, Paľom, Tomášom, Leou a Zuzanou) a hybaj ho na hranicu. Bulvárne médiá vtedy na colniciach veštili trojhodinové kolóny (áno, hovoríme o čase pred Schengenom). Nebolo z nich nič. Formálne sa nám povenovalo pár ospalých colníkov a už sme brázdili maďarskú pustu. V mokrinách a močiaroch nás postrašila hororová prízemná hmla. Nad nami žiarila čistá jasná obloha s celým vesmírom. V diaľke, na južnom obzore, podozrivé blýskanie.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite