Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Optimistický pohľad na horúčavy: Prečo potrebujeme slnko?

.denisa Gdovinová .veda

Je dobré, keď sme na slnku, pretože vtedy dostávame potrebný vitamín D. Ale kto má už horúčav dosť a chcel by si namiesto toho dať pár tabletiek rybieho tuku, podľa najnovších výskumov slnečné lúče nenahradí.

Optimistický pohľad na horúčavy: Prečo potrebujeme slnko? Charlie Riedel/SITA

základné poznatky sú všeobecne známe. Slnko nám zabezpečuje tvorbu vitamínu D a tým aj väčšiu obranyschopnosť. Vitamín totiž pomáha zoceľovať imunitný systém, ktorý je tak odolnejší proti infekciám či chrípke. 

Ako je možné, že sa vitamín dostane do tela práve cez slnečné lúče? Deje sa to najmä vďaka UV zložke slnečného spektra, ktorého fotóny prenikajú do kože a pomáhajú vytvárať provitamín D3. Ten pomáha telu vytvoriť antimikrobiálne peptidy, teda defenzívnych hráčov, ktoré telo bránia pred mikróbmi.

Teoreticky by teda stačilo prehltnúť vitamín D v tabletke a zapiť ho poriadne ľadovou vodou v klimatizovanej miestnosti. Podľa výskumu, o ktorom informoval magazín In Vitro, vedci v medickom centre na univerzite v Georgetowne preukázali, že pre našu obranyschopnosť potrebujeme slnko aj z iného dôvodu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite