Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Čo robí evo-devológ

.martin Mojžiš .veda .prírodovedy

Biológiu a zoológiu vyštudoval v Bratislave. Dnes sa venuje herpetológii (čiže skúma obojživelníky a plazy) v Colorade. Špecializuje sa najmä na evo-devo. Nedávno mu vyšiel článok v Nature, pri ktorom je uvedený ako prvý autor. David Jandzík.

čo je evo-devo?

Evolučná vývinová biológia. To evo je od evolution, devo je od development, čím sa myslí vývin. Nie vývoj, ale vývin. Pod vývojom rozumieme evolučný vývoj a pod vývinom ontogenetický čiže individuálny vývin. Veľmi zjednodušene povedané, v evo-devo si kladieme evolučné otázky a pozeráme sa pritom na embryá alebo larvy. Väčšinou tie otázky študujeme prístupmi klasickej vývinovej biológie a genetiky, ale na veľmi divných tvoroch.

na akých?

Nepracujeme len so živočíchmi ako drozofila, myš, zebrička alebo kurča, s ktorými pracuje klasická embryológia alebo genetika. Naša skupina pracuje napríklad s mihuľami. To sú parazitické stavovce, ktoré nemajú čeľuste ani párové plutvy. My porovnávame ich vývin s vývinom iných stavovcov, ktoré majú čeľuste a párové končatiny, a na základe tohto porovnania sa snažíme zistiť, kde a ako v evolúcii vznikli tie rozdiely.

čo konkrétne robí evo-devológ, keď príde do roboty?

Experimentuje. Najprv musí vždy prebehnúť deskriptívna časť, v ktorej zisťuje, ako sa pri vývine správajú tkanivá či bunky. A potom ide do väčšej hĺbky. Robí napríklad transplantačné experimenty, keď vezme nejakú časť embrya, dá ju niekde inde a pozerá sa, čo z toho vznikne. Keď napríklad skúma vývin končatín, tak príslušné tkanivá dáva na rôzne miesta embrya a zisťuje, ako sa vyvinú. Niektoré tkanivá sú v určitej fáze už tak determinované, že bez ohľadu na to, kam ich dáte, tak sa z nich vyvinie napríklad noha. Ale čím skôr to spravíte, tým viac to závisí od okolitého prostredia – a vtedy z toho môže vzniknúť niečo iné, napríklad oko. Alebo robí genetické experimenty. Tak, že potlačí, alebo naopak, posilní expresiu nejakého génu, a tým výrobu príslušného proteínu. Táto časť práce evo-devológa sa veľmi podobá na prácu molekulárneho biológa alebo genetika.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite