Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Čo robí geofyzik

.martin Mojžiš .veda

Keď sa v rubrike .humanitas hovorilo o použití geofyzikálnych metód v archeológii, hneď som vedel, kto bude jeden z prvých respondentov za prírodné vedy: Roman Pašteka.

Čo robí geofyzik MARTIN MOJŽIŠ Slovenský geofyzik Roman Pašteka sa zaoberá najmä interpretáciou výsledkov meraní gravitačných a magnetických polí.

väčšina ľudí má nejakú predstavu o tom, čo je geológia a čo je fyzika. Ale málokto tuší, čo je geofyzika. Čo to je?

Je to typická interdisciplinárna veda, v ktorej rámci sa meraním fyzikálnych polí – napríklad elektrického, magnetického alebo tiažového – zisťuje, čo je pod zemským povrchom. Takzvaná veľká geofyzika, označovaná tiež ako fyzika Zeme, sa zaoberá Zemou ako celkom, jej stavbou a procesmi, ktoré vnútri Zeme prebiehajú. Aplikovaná geofyzika pracuje v menších mierkach a skúma geologickú stavbu v relatívne malých hĺbkach. Tam ľudí najviac zaujímajú ložiská ropy a plynu, zdroje geotermálnej energie, ale aj veľa iných vecí.

nedávno písal v tejto rubrike Anton Vydra o využití geofyzikálnych metód v archeológii. To funguje ako?

Tam to funguje vynikajúco, pretože sa skúmajú veľmi plytko uložené a veľmi výrazné štruktúry. Kontrast medzi kamennými základmi nejakej stavby a okolitou hlinou je úplne jasný. Výsledky sú také dobré, že dokonca v Británii majú v stavebnom zákone položený geofyzikálny prieskum na úroveň klasického archeologického prieskumu. Jeden z týchto prieskumov sa musí urobiť pred začatím ľubovoľnej stavby, ale ak nájdu dobrú geofyzikálnu metódu, ktorá jasne ukáže, čo je v zemi, tak nemusia kopať.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite