Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Čo robí environmentálny ekológ

.martin Mojžiš .veda .humanitas

Odteraz sa bude na tomto mieste striedať seriál .humanitas Antona Vydru s predstavovaním rôznych prírodných vied a ľudí, ktorí sa týmito vedami zaoberajú. Začíname rozhovorom s Petrom Fedorom.

Čo robí environmentálny ekológ MARTIN MOJŽIŠ

čím sa zaoberá environmentálna ekológia?

Uvediem klasický príklad. V roku 1790 sa na titulnej stránke bratislavského časopisu Magyar Hírmondó objavilo varovanie: Pozor, na Bratislavu sa valí obrovský roj kobyliek. Hoci ich Biblia oddávna takto označuje, dnes vieme, že ide o koníky, úplne iný rad hmyzu s neuveriteľnou schopnosťou striedania fáz. V normálnych podmienkach žijú v akejsi pokojnej usadenej fáze, a odrazu – pričom dodnes úplne nevieme prečo a kedy presne – sa začnú transformovať na agresívnu gregarickú fázu. Vznikne roj až päťdesiatich miliárd jedincov s celkovou hmotnosťou asi sedemdesiattisíc ton. Bleskurýchle obsadí územie s rozlohou niekoľko tisíc štvorcových kilometrov a za jeden deň skonzumuje toľko potravy ako všetci obyvatelia New Yorku, Los Angeles, Paríža a Londýna dohromady. Takýto roj sa zo Zakarpatska valil aj na Bratislavu, ľudia sa zabarikádovali v domoch a už sa v duchu rozlúčili s vinicami, ktoré tu prekvitali. Ale vďaka jeho krátkej životnosti napokon všetko „pokapalo“ v Györi. Mimochodom, Biblia obsahuje veľké množstvo zmienok o božích ranách, ktoré nie sú v prírode ničím nezvyčajným. A sme pri biologických inváziách v tom pôvodnom zmysle slova, teda fenoménoch, ktoré aj človeku vytvárajú vrásky na čele. Enviromentálna ekológia je aj vedou o takýchto rizikách a najmä o zmierňovaní ich dopadov.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite