napriek tomu, že pri izbovej teplote vyzerá ako čierny kus pevnej hmoty, je to stále kvapalina. Neuveriteľne hustá a viskózna, ale predsa kvapalina. Je ale tak viskózna, že v čase, v ktorom žijeme my, sa ako kvapalina nespráva. Ako teda dokázať, že smola je skutočne kvapalinou aj pri izbovej teplote? Najlepšie sa podobné veci dokazujú experimentálne.
Presne o to sa pokúsil tvorca experimentu s kvapkajúcou smolou a jeho prvý správca, profesor Thomas Parnell. Bol prvým profesorom fyziky na Univerzite v Queenslande v Austrálii. V roku 1927 zriadil experiment, aby demonštroval viskozitu smoly. Profesor Parnell zohrial smolu a nalial ju do skleného lievika. Potom smolu nechal tri roky chladnúť. V októbri 1930 odrezal spodok lievika a smola mohla začať tiecť.
FOTO ARCHÍV ANDREWA STEPHENSONAPo spadnutí šiestej kvapky smoly v roku 1979.Trvalo osem rokov, kým odkvapla prvá kvapka. Pri nasledujúcich piatich kvapkách trvalo sedem až deväť rokov, kým odkvapli, a šiesta kvapka odkvapla v apríli 1979. Siedma kvapka padla v júli 1988 – deväť rokov po šiestej kvapke – a zdalo sa, že experiment so smolou už ukázal všetko, čo mohol ukázať.
Ale veda zriedkavo ide podľa plánu. Experiment so smolou sa stal oveľa menej predvídateľným.
BEZ VÁS SA NEPOHNEME
Pridajte sa do komunity predplatiteľov, ktorí pohnú Slovenskom a prečítajte si odomknutú verziu tohto článku.