Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Téma .týždňa: Dano

.týždeň .témy

Absolútne nečakane zomrel herec a hudobník Dano Heriban. Jeden z najväčších talentov nielen svojej generácie. Bude nám veľmi chýbať.

Téma .týždňa: Dano
FOTO: SND

OBSAH

Naplniť scénu zmyslom .marian Jaslovský
Hippocampus Hippocampus (morský koník Dano Heriban) .viliam Klimáček
Šťastlivcev a Nešťastlivcev slovenského divadla .karol Mišovic
Za Dankom Heribanom .michal Havran ml.
Hlúpy človek nevie hrať komédiu .róbert Mankovecký
L

Naplniť scénu zmyslom

.marian Jaslovský .témy

Toto bude osobné. V roku 2008 prišiel do môjho petržalského bytu s tridsaťkilovým synťákom Yamaha Motif, ale zatiaľ si ho len odložil. Dohodli sme sa, že po vzore Jara Filipa začneme prácu prestávkou, tak sme išli do neďalekého podniku na jedno.

tak dobre, na dve. Tímbilding. Veľmi sme sa vtedy nepoznali. Zobral si so sebou ku mne aj spacák a mal obuté trekové topánky. Bol nomád. Tak som ho spoznal. 

zmysel, ktorý napĺňa scénu

Našou úlohou bolo nahrať hudbu do predstavenia GUnaGU Ginsberg v Bratislave. Niečo sme tam išli hrať naživo a nejakých 10-12 motívov sme mali nahrať v mojom vtedy bytovom štúdiu. Dal nás dokopy scenárista a režisér Vilo Klimáček a veľmi dobre urobil. Šlo to ako po masle a zabavili sme sa. Niečo som mal pripravené, on nemal pripravené nič, ale sypal nápady ako z rukáva a počas tej noci sme to nahrali. Bol to príjemný človek, s ktorým chceš pracovať.

V tej hre hral tak, že ma mrazilo a bol to krásny Klimáčkov text, pocta Osamelým bežcom. Neviem, či ho Vilo písal pre Dana, asi áno. Dano bol obrovský, zdalo sa mi, že som nebol nikdy taký dospelý ako on, a to bol o 18 rokov mladší. V zuboch sme všetci pocítili ten škrípavý prach normalizácie, ale aj krásu, zmysel, ktorým naplnil scénu.

piesne idúce do hĺbky

V tom istom roku – 2008 – nahral Dano album Leporelo. A rýchlo som sa stal fanúšikom jeho ako pesničkára. Toto som napísal v recenzii: Heriban má talentu, že by ho mohol

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite