Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Téma .týždňa: Uchránime si slobodu?

.týždeň .témy

Čoraz častejšie sa stretávame s rôznymi snahami o narúšanie slobody a demokracie. Nedeje sa to len u nás na Slovensku, ale aj vo svete. Tieto snahy prichádzajú stále znovu a znovu. Obdobia slobody sa prelínajú s obdobiami neslobody. Dokážeme ochrániť demokraciu alebo sme odsúdení na časy neslobody?

Téma .týždňa: Uchránime si slobodu?
8. február 2022, Bratislava: Poslanci Smeru počas protestného zhromaždenia proti obrannej zmluve s USA. FOTO JAKUB KOTIAN/TASR

OBSAH

Môžeme ešte zachrániť demokraciu? .štefan Hríb .martin Mojžiš
Realita ľuďom dôjde, i keď neskôr .marína Gálisová
Ak nechceme prísť o demokraciu... .tomáš Zálešák
L

Môžeme ešte zachrániť demokraciu?

.štefan Hríb .martin Mojžiš .témy

Čím bližšie sú voľby, tým viac ľudí prepadá beznádeji a už aj istej ľahostajnosti. Skepsa je, samozrejme, oprávnená, výkon demokratických strán je žalostný – ale všeličo dôležité sa ešte dá zachrániť.

najskôr si povedzme, čo sa už zachrániť nedá. Nedá sa počítať s tým, že voľby vyhrá dospelé zoskupenie demokratických strán. Jednak už nie je možné prevážiť súčasne Smer aj Hlas, najmä ale Slovensko už dlhšie nedisponuje dospelým zoskupením demokratických strán. Za najlepší výsledok volieb je tak možné považovať už len takú vládu, v ktorej nebudú Smer a fašisti. Je to veľmi málo, no vzhľadom na realitu doma a aj realitu sveta tesne za našimi hranicami by to vlastne bolo aj celkom dosť.

je katastrofa neodvratná?

Napriek sústavnej snahe predstaviteľov rôznych častí politického spektra presvedčiť nás o opaku, rozhodujúca deliaca čiara v dnešnej spoločnosti nevedie medzi konzervatívnym a liberálnym pohľadom na svet. Skutočná deliaca čiara leží niekde celkom inde – medzi temnou a svetlejšou časťou spoločnosti. Temnú stranu reprezentujú už viac ako tridsať rokov HZDS, Smer, SNS, komunisti a fašisti. Svetlejšiu stranu ostatné relevantné politické strany.

Volebné víťazstvo temnej či svetlejšej strany neznamená na Slovensku štandardné striedanie demokratických vlád, namiesto toho znamená priam civilizačnú zmenu. Práve preto považujeme každé voľby za osudové. A preto hľadíme s takými obavami aj na tie najbližšie.

Aké sú vyhliadky?

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite