Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Téma .týždňa: Akú máme prezidentku?

.týždeň .témy

Uplynuli už štyri roky, odkedy sa Zuzana Čaputová stala slovenskou prezidentkou. Novinári Štefan Hríb, Martin Mojžiš, niekoľko osobností verejného života a riaditeľ Rádia Slobodná Európa/Rádia Sloboda Jeff Gedmin hodnotia jej doterajšiu prácu.

Téma .týždňa: Akú máme prezidentku?
Rok 2020, Bratislava: Zuzana Čaputová v Prezidentskom paláci. FOTO BORIS NÉMETH

OBSAH

Žena, ktorá obhájila Slovensko .štefan Hríb .martin Mojžiš
Anketa o štyroch rokoch Zuzany Čaputovej .štefan Hríb
Kľúčovou vlastnosťou lídra je ochota slúžiť .marína Gálisová
L

Žena, ktorá obhájila Slovensko

.štefan Hríb .martin Mojžiš .témy

V roku 2019 vyhrala Zuzana Čaputová druhé kolo prezidentských volieb, keď svojou autentickosťou presvedčivo zdolala umelého kandidáta Smeru. Ako presvedčivo a autenticky zvládla štyri roky vo funkcii?

keď sa Zuzana Čaputová stala koncom roka 2018 vážnou kandidátkou na hlavu štátu, za jej hlavnú slabinu bola označovaná politická neskúsenosť. Viacerí politici, ale aj mnohé médiá vtedy považovali jej dovtedajšiu neúčasť vo vysokej politike za riziko, ktoré môže neskôr viesť k oslabeniu váhy a tiež rešpektu prezidentského úradu. Nie je celkom jasné, z čoho táto podivná úvaha vychádzala, ale s istotou môžeme konštatovať, že nemala nijakú podporu v našej predchádzajúcej skúsenosti s funkciou prezidenta, ani v našej predchádzajúcej skúsenosti so Zuzanou Čaputovou. Andrej Kiska s nulovými politickými skúsenosťami bol neporovnateľne lepším prezidentom ako ostrieľaný politický klaun Ivan Gašparovič. Kto videl Zuzanu Čaputovú vystupovať napríklad pred súdom v Luxemburgu, nemohol mať nijaké pochybnosti o tom, že zvládne akúkoľvek funkciu s výnimočným prehľadom a gráciou. Nijaké skutočné riziko teda nebolo v hre, ale ľudia sa niekedy radi obávajú aj neskutočných hrozieb.

Druhou slabinou prezidentskej kandidátky mala byť jej „progresívnosť”, čo zdôrazňovali najmä Smer, katolícka cirkev a časť konzervatívcov. Hovorili o potratoch či adopciách detí homosexuálmi – a hovorili o nich tým viac, čím menej o nich hovorila Zuzana Čaputová. Širšie potom hovorili o odtrhnutosti tejto kandidátky od skutočného Slovenska a jeho tradícií – čo bolo zo strany Smeru zákerné a zo strany cirkvi účelovo slepé. Lebo veď kandidát uneseného štátu

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite