Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Téma .týždňa: Progresívna hrozba?

.týždeň .témy

Vývoj prináša aj u nás nové verejné témy a nové predmety sporov. Prevládne v nich vecnosť alebo boj hesiel? Prinášame dva pohľady na fenomén progresivizmu a rozhovor s predsedom strany Progresívne Slovensko Michalom Šimečkom.

Téma .týždňa: Progresívna hrozba?
1. február 2023, Bratislava: Tlačový brífing hnutia Progresívne Slovensko, na ktorom oznámili postup do parlamentných volieb a spájaní sa s inými politickými stranami. FOTO DIANA ČERNÁKOVÁ/SITA

OBSAH

Progresivizmus je orientácia na budúcnosť .štefan Hríb
Progresívne Slovensko – problém či nádej? .štefan Hríb .martin Mojžiš
Progresivismus přichází .tomáš Klvaňa
L

Progresivizmus je orientácia na budúcnosť

.štefan Hríb .témy

Progresívne Slovensko ešte nebolo v parlamente, ale teraz sa tam podľa prieskumov zrejme dostane – a na dôležitú pozíciu. Pýtame sa teda predsedu PS Michala Šimečku, aká je to strana, čo chce riešiť, kde vidí silné stránky a kde riziká progresivizmu.

pozeral som sa na význam slova progresivizmus a za posledných 100 rokov som našiel veľa významov, ale aj reprezentantov. Ty si predsedom Progresívneho Slovenska. Čo ten pojem znamená pre vás?

Kľúčový je časový aj geografický kontext. Progresívne Slovensko nie je nepopísaný list. Sme tu 5 rokov, máme ľudí vo funkciách, europoslancov. Prezidentka Čaputová bola podpredsedníčkou PS, máme miestnych poslancov, predkladáme zákony – do tohto parlamentu sme ich predložili asi 30. To všetko je PS. Máme program, máme víziu. Dnes v tom kontexte, v akom Slovensko je, sme strana, ktorá je zrozumiteľná, čitateľná, má jasné hodnoty, drží pokope, ponúka alternatívu k chaotickému vládnutiu, ktoré tu je dnes. Má špičkových ľudí, odborníkov na oblasť ekonomiky – Števa Kišša, Tomáša Hellebrandta. Má top ľudí na oblasť vnútra a boja proti zločinu – teraz prišiel Jaroslav Spišiak. Aj cez zdravotníctvo, kde nás posilnil Oskar Dvořák. Zároveň je to strana liberálna a prozápadná, sme za jasné ukotvenie Slovenska v Európe. A dnes je kľúčová vlastnosť normálnosť, odbornosť a schopnosť držať pokope, formulovať politiky na základe odborných argumentov.

za posledné desaťročia sa s progresivizmom spájali ľudia a programy naľavo od stredu. Je PS naľavo od stredu?

Nepovedal by som, že PS je naľavo od stredu. PS je na kultúrnej osi liberálna strana a na tej ekonomickej je presne v strede. Nedávno vyšla politologická štúdia o slovenskej politike, ktorú robili na americkej univerzite a tam bolo PS presne v strede. Ten kontext je dôležitý. Dnes máme vládu, ktorú tvoria pravicové strany a hovoria si, že sú strany od stredu doprava. Ale ekonomická politika, ktorú robia za posledný rok, je ľavicovo-populistická. PS by napríklad rozpočtovú politiku riešilo inak. Môžem poskytnúť aj príklad: príspevok na bývanie verzus plošný rodinný balíček či 6-miliardové zastropovanie. My sa hlásime k rozpočtovej zodpovednosti, veď náš ekonomický expert Štefan Kišš je jeden z autorov tej časti Plánu obnovy, ktorá sa týkala makroekonomickej konsolidácie, výdavkových limitov. Ďalšia vláda, akákoľvek, bude musieť konsolidovať verejné financie a je to správne, lebo inak sú neudržateľné.

PS podľa mňa predstavuje – a možno to má spoločné aj s inými v dejinách progresívne zmýšľajúcimi politikmi – orientáciu na budúcnosť. Ako zvládnuť zelenú transformáciu, ako zastaviť odliv ľudí zo Slovenska, ako posilniť našu bezpečnosť. To sú výzvy a otázky, ktoré presahujú jeden volebný cyklus. Toto je v mojom vnímaní progresívne. 

kritika Matovičovho balíčka smerovala k tomu, že nie je adresný, a tým je rozhadzovačný. Toto je aj postoj PS?

Presne tak. Jednak je to obrovská sekera do štátneho rozpočtu – 1,2 miliardy ročne – a jednak namiesto toho, aby pomáhal tým, ktorí to najviac potrebujú, pomáha aj tým, ktorí to vôbec nepotrebujú. Napríklad daňový bonus v balíčku funguje tak, že čím človek viac zarába, tým viac z neho bude mať. To je presný opak logiky boja s inflačnou krízou. Náš návrh príspevku na bývanie pomáhal práve najzraniteľnejším domácnostiam, ktorých každomesačné výdavky na bývanie presahovali 30 percent.

pri zakladaní PS bol veľmi aktívny Ivan Štefunko, ktorý sa sám netají, že je ľavicový intelektuál. Ten zakladajúci étos PS už pominul?

Nepominul, veď Ivan Štefunko je spolu so mnou, Martinom Dubécim a Zorou Jaurovou spoluautorom vízie PS, ktorá bola napísaná pri vzniku PS. Tá stále platí. Na tom sme sa zhodli všetci v rámci strany. Ivan Štefunko zostáva vo vedení PS, je členom predsedníctva. Je normálne, že v strane máme ľudí, ktorí sa rôzne definujú, ale to, čo sme, je v našom programe, v našej činnosti a najmä vo vízii zakladajúceho roku. Tam sa nezmenilo nič.

Boris Németh

Niekto povie, aha, za päť rokov majú štyroch predsedov, ale kľúčové je, že ani jeden z nich neodišiel od PS. Hoci PS utŕžilo vo voľbách prehru, je jednotné, a to je tá hodnota, ktorú dnes slovenská politika potrebuje. 

klasicky to bolo tak, že strany naľavo od stredu boli za silnejší alebo väčší štát a strany napravo skôr za menší štát. Jedni boli za vyššie dane a vyššie výdavky štátu, druhí za nižšie dane a nižšie výdavky štátu. V tomto klasickom delení sa PS už

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite