Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Téma .týždňa: Pomôžeme Banskej Štiavnici?

.týždeň .témy

Banská Štiavnica je jednou z najobľúbenejších turistických destinácií na Slovensku a ničivý požiar, ktorý sa v nej rozhorel, sa nejakým spôsobom týka mnohých z nás. V starobylom meste sa odohral dramatický príbeh, ktorý je impozantný ľudskou spolupatričnosťou a poučný pre úplne všetkých.

Téma .týždňa: Pomôžeme Banskej Štiavnici?
Tému ilustruje fotoreportáž Borisa Németha z Banskej Štiavnice z 21. marca 2023, tri dni po vypuknutí požiaru v Banke Lásky.

OBSAH

Akú chceme Banskú Štiavnicu? .štefan Hríb .martin Mojžiš
V Štiavnici sa rozhorela spolupatričnosť .marian Jaslovský .boris Németh
Budúcnosť Štiavnice je v ľuďoch .štefan Hríb
L

Akú chceme Banskú Štiavnicu?

.štefan Hríb .martin Mojžiš .témy

Katastrofy bývajú koncom niečoho hodnotného, ale môžu byť aj novým začiatkom, ktorý obnoví a ešte rozvinie to, čo bolo zničené. Čím bude pre Slovensko katastrofa z Banskej Štiavnice?

na niektoré ničivé udalosti sa reagovať dá a má to zmysel, v iných prípadoch to možné nie je. U jednotlivca vyvoláva smrteľné ohrozenie akútny stres, na ktorý organizmus bleskovo reaguje automatickým vyplavením hormónov vedúcim k útoku alebo úteku(fight or flight response). V prípade ľudských spoločenstiev sú časové intervaly aj možné reakcie na rôznorodé pohromy oveľa rozsiahlejšie, ale prinajmenšom zo začiatku určujú naše správanie mechanizmy, ktorými nás vybavila evolúcia.

Lenže evolúcia nás nevybavila len schopnosťou chrániť samých seba, ale aj schopnosťou chrániť s nasadením vlastného zdravia či dokonca až života aj iných ľudí. To, čo sme videli v malom v Banskej Štiavnici a vo veľkom na Ukrajine, sú príklady presne takejto starostlivosti o ohrozené životy, zdravie a majetok iných ľudí. 

Kým trvá boj, či už so živlom alebo agresorom, fungujeme v akomsi výnimočnom móde, v ktorom hrajú významnú úlohu adrenalín a ďalšie hormóny. A keď je dobojované, pozrieme sa na spustošené veci bežnými očami a musíme začať odznova žiť bežné životy. Niekedy sa to dá pomerne ľahko, inokedy nie. Ale možné je to nakoniec vždy. A len od nás záleží, ako rýchlo a k akému životu sa vrátime.

Je prirodzené, že keď sa stane niečo s veľmi zlými následkami, jednotlivci, ale aj celé národy prepadajú beznádeji. Smrť blízkeho človeka, vážna choroba či živelná pohroma v prvých chvíľach neponúkajú žiadnu cestu

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite