Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Téma .týždňa: Kríza hodnoty či hodnôt?

.týždeň .témy

Netreba mať ekonomické vzdelanie, aby sme vnímali, že peniaze strácajú na hodnote. Ich hodnota je prepojená s našimi hodnotami: s nárokmi a ochotou tieto nároky prehodnocovať. Vieme to?

Téma .týždňa: Kríza hodnoty či hodnôt?
16. marec 2023 Zürich, Švajčiarsko: Nápis na chodníku pred globálnym riaditeľstvom banky Credit Suisse pribudol po tom, čo akcie banky klesli zhruba o tretinu. FOTO ARND WIEGMANN/GETTY IMAGE

OBSAH

Prečo nám inflácia kazí život .štefan Hríb .martin Mojžiš
Juraj Karpiš: Zažívame trest za tlačenie peňazí .juraj Medvec
Ako sa zrodili americké štátne dlhopisy .paul DeRosa
L

Prečo nám inflácia kazí život

.štefan Hríb .martin Mojžiš .témy

Súčasná inflácia ničí naše peniaze. Ak bol dlhé roky inflačný cieľ dve percentá, dnes je v celej EÚ inflácia dvojciferná – na Slovensku viac ako trinásťpercentná, v Česku osemnásť, v Maďarsku dokonca cez dvadsať percent. Prečo sa takto ochudobňujeme?

okrem plazivo postupujúcej inflácie sa v poslednom čase dejú aj prudké zmeny vo forme pádu veľkých bánk. Minulý týždeň to bola Silicon Valley Bank, tento týždeň Credit Suisse. Máme sa obávať ďalších kolapsov? Ide len o ojedinelé prípady, alebo vidíme začiatok domino efektu? A ako to pocítia naše peňaženky?

Odpovede na podobné otázky očakávame od ekonómov. A aj sa tých odpovedí od nich dočkáme, akurát, že nie vždy sú zrozumiteľné. Často dokonca akoby platila akási zvláštna nepriama úmernosť, že čím sú tie odpovede učenejšie, tým menej sú zrozumiteľné. Prečo je to tak?

sú detaily od diabla?

Vysvetlenia môžu byť v zásade dve. Podľa jedného vie ekonómia spoľahlivo vysvetliť skoro všetko, ale ide o zložitú vedu, ktorej sa nedá rozumieť bez mnohoročného štúdia. Podľa tohto vysvetlenia

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite