Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Téma .týždňa: Aký chceme mier?

.týždeň .témy

Niektorí slovenskí politici volajú po mieri na Ukrajine. Je to síce pekná výzva, ale treba ju adresovať najmä Putinovi do Kremľa. On jediný to má momentálne v rukách.

Téma .týždňa: Aký chceme mier?
26. január 2022, Bratislava: Predstavitelia strany Smer-SD Blanár, Fico, Kamenický a Blaha počas protestu proti Dohode o spolupráci v oblasti obrany medzi Slovenskom a USA pred Prezidentským palácom. FOTO JANA BIROŠOVÁ/SITA

OBSAH

Znovu falšovaný mier .štefan Hríb .martin Mojžiš
Marci Shore: Sme pri konci „konca dejín“ .marína Gálisová
Vojna, mier, dobro a zlo .tomáš Zálešák
L

Znovu falšovaný mier

.štefan Hríb .martin Mojžiš .témy

Chceme mier na Ukrajine? Tak rokujme, neposielajme zbrane, hľadajme mnohobodové plány, podpisujme petície. Znie to fajn, však? Ale je to cesta ku koncu agresívnej Putinovej vojny? Je to cesta k spravodlivému mieru?

mier je zradné slovo. Ak je niekde vojna, nie je nič ľahšie než hovoriť o potrebe mieru. Znie to zodpovedne a odpovedá to na hlbokú ľudskú potrebu po pokoji a stabilite. Lenže súčasne platí, že tento svet je nebezpečné miesto, v ktorom sa dejú konflikty nielen medzi ľuďmi, ale aj medzi národmi, štátmi a celými ich blokmi. V takomto svete je niekedy nevyhnutné bojovať. Napríklad keď vás niekto napadne s cieľom ukradnúť vám územie alebo slobodu. Vtedy idete do vojny. Nie preto, že by ste boli proti mieru. Naopak, idete do vojny, aby ste zastavili agresora a – obnovili mier. Pretože ak si vás agresor podrobí, nenastane mier, ale otroctvo, čo je pokračovanie vojny inými prostriedkami. 

Čo z toho platí pre dnešný konflikt na Ukrajine? Kto je tu za mier a kto za vojnu?

holubice režimu

V tábore komunizmu boli mierové iniciatívy povinné. Existovali cyklistické Preteky mieru, stavali sa Mierové námestia, štátom podporované združenie kolaborantov z radov katolíckej cirkvi dostalo názov Mier na zemi (Pacem in terris), za mier sa pracovalo, športovalo a aj povinne manifestovalo. Totalitný komunistický blok totiž vedel, že by nevyzeralo dobre, ak by pôsobil agresívne a dobyvačne, a tak tvrdil presný opak. Ako deti sme sa povinne učili, že Západ nás chce pozabíjať, a že najmä americkí politici sú jastrabi, ktorým nezáleží na našich detských životoch. Malo nás to vydesiť. A naopak, pokoj nám malo dodať, že Bratislava bola vyhlásená za mesto mieru a sovietska komunistická strana za jeho hlavného garanta. 

Autori tohto textu osobne zažili, ako režim organizoval protestné mierové manifestácie proti raketám Pershing v západnej Európe. Zámer bol zrejmý – vtĺcť do ľudí strach z toho, že my ako mierové spoločenstvo čelíme akýmsi nenažraným kapitalistom spoza ostnatého drôtu, ktorí nás chcú raketami dobyť a potom ovládnuť.

A realita?

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite