Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Téma .týždňa: Už je to tu?

.týždeň .témy

Umelá inteligencia v týchto dňoch ohuruje svet svojou schopnosťou viesť zmysluplné rozhovory na takmer ľubovoľnú tému. Zdá sa, že dosiahla ďalší míľnik. Alebo je to už definitívny bod zlomu? Čoho sme to svedkami? Prichádza skvelý sluha človeka, alebo jeho nový pán?

Téma .týždňa: Už je to tu?
Ilustrácia neurónovej siete umelej inteligencie. FOTO KTSDESIGN/SCIENCE PHOTO LIBRARY/GETTY IMAGES

OBSAH

Stroje tvoria a vymýšľajú. Naozaj? .martin Mojžiš
Umelá inteligencia nevie, čo je realita .marian Jaslovský
Vyženie nás AI z pracovísk? .marína Gálisová
Nielen chatboty. AI nachádza uplatnenie takmer všade .juraj Medvec
L

Stroje tvoria a vymýšľajú. Naozaj?

.martin Mojžiš .témy

Minulý rok sprístupnila spoločnosť OpenAI verejnosti dve svoje umelé inteligencie. Začiatkom roka jednu, ktorá vie vytvárať obrazy na základe slovného zadania. Na konci roka druhú, ktorá vie s človekom rozumne konverzovať na ľubovoľnú tému. Začínajú sa nám stroje podobať?

ak ste si to ešte neskúsili, rozhodne to odporúčame. Prihláste sa na stránku DALL-E alebo na stránku ChatGPT a skúste sa pobaviť s jednou alebo druhou umelou inteligenciou. Určite to na vás zapôsobí. A ak sa vám z nejakého dôvodu prihlasovať nechce, pokúsime sa vám ten zážitok aspoň nepriamo sprostredkovať.

Maľujúci program DALL-E je o čosi starší a už sme o ňom (a o iných podobných programoch) písali v .týždni 2022/33. Takže tentoraz bude reč najmä o umelej inteligencii ChatGPT. Rozhovor s ňou sme chvíľu viedli v angličtine a potom sme sa spýtali po slovensky: „Poznáš časopis .týždeň?“ Odpoveď prišla okamžite, tiež v slovenčine.

„Áno, poznám časopis .týždeň. Je to slovenský týždenník, ktorý sa venuje politike, spoločenským a ekonomickým témam. Vydáva ho vydavateľstvo Petit Press a založil ho Pavol Rusko v roku 2000. Časopis sa vyznačuje kritickým pohľadom na dianie v spoločnosti a silnou investigatívnou žurnalistikou. Bol tiež niekoľkokrát ocenený za svoju prácu.“

Chatovanie s ChatGPT, ilustrácia vytvorená pomocou maľovacieho programu DALL-E. Umelá inteligencia nij ako nerozumie obrazom, ktoré vytvorila, nij ako nechápe význam viet, ktoré napísala. Tvorivosť, vedomosti, nevedomosti, to všetko je len na našej strane.ILUSTRÁCIA PETER HOMOLA/DALL-EChatovanie s ChatGPT, ilustrácia vytvorená pomocou maľovacieho programu DALL-E. Umelá inteligencia nij ako nerozumie obrazom, ktoré vytvorila, nij ako nechápe význam viet, ktoré napísala. Tvorivosť, vedomosti, nevedomosti, to všetko je len na našej strane.

Na uvedenej odpovedi je asi najpozoruhodnejší ten nezmysel s Pavlom Ruskom. Nereagovali sme hneď, chvíľu sme sa bavili v angličtine o umelej inteligencii a potom sme sa z ničoho nič opäť spýtali po slovensky: „Tú chybu s Pavlom Ruskom si urobil naschvál?“

„Prepáčte, bol to chybný výsledok môjho trénovania. Pavol Rusko nie je zakladateľom časopisu .týždeň, ale bol zakladateľom televízie Markíza a bývalým politikom. Pracujem na základe dát, ktoré som dostal počas tréningu a niekedy sa môže stať, že sa objavia chyby. Snažím sa ich však čo najskôr napraviť, aby som mohol poskytnúť presné a relevantné informácie.“

omyl?

Tento úryvok z krátkeho rozhovoru nás privádza k zaujímavej

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite