Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Téma .týždňa: Zvíťazila pravda a láska?

.týždeň .témy

Tridsaťtri rokov od pádu odpornej komunistickej diktatúry by mohlo znamenať aj dospelosť slobodnej spoločnosti. Je to tak? Dospeli sme? Čo sa nám podarilo a kde sa stále potkýname?

Téma .týždňa: Zvíťazila pravda a láska?
November 1989, Bratislava: Ľudia s víťazným gestom na Námestí SNP počas Nežnej revolúcie. FOTO JÁN LÖRINCZ

OBSAH

33 rokov od Novembra: akí sme? .štefan Hríb .martin Mojžiš
Bez obyčajných ľudí by November 89 nebol .juraj Petrovič
Slovensko je v najhoršom stave od roku 1989 .juraj Petrovič
Nie sme krajina druhej kategórie .štefan Hríb
ESET chce zlepšovať prostredie .štefan Hríb .marína Gálisová .martin Mojžiš
Odklínanie kultúry .marian Jaslovský
Pribudol manažment, ubudli športovci .peter Matuška
Komunizmus: spracovaná položka? .tomáš Zálešák
L

33 rokov od Novembra: akí sme?

.štefan Hríb .martin Mojžiš .témy

Základná otázka, ktorú nám kladie každý rok výročie Nežnej revolúcie, je jednoduchá – sme znovu trochu dospelejší, a teda schopnejší spravovať svoje veci verejné? Sme trochu viac slobodní občania?

tridsiate tretie výročie Novembra prichádza v dobe svetovej i domácej krízy. V takých časoch nie je celkom rozumné vyvodzovať z každej kolektívnej emócie závery o stave našej dospelosti. Vojna na Ukrajine, svetová pandémia, vysoké ceny energií a k tomu doma vláda pána Matoviča s pánom Kollárom proti tandemu Fico – Pellegrini sú ťaživá kombinácia, ktorá prirodzene vyťahuje z človeka aj mnoho negatívneho. Dnešok o nás, samozrejme, veľa hovorí, ale pre reálny obraz je rozumné hľadať aj dlhodobejší trend. 

Aké je teda Slovensko tridsaťtri rokov po obnovení slobody? Ktoré z vtedajších snov sa naplnili a ktoré v strete s realitou zhoreli?

sen o nezávislej krajine

Štyridsať rokov komunistického útlaku bolo vlastne štyridsať rokov v područí Sovietskeho zväzu, pričom samotný Sovietsky zväz bol skupinou štátov v područí komunistického Ruska. November 89 priniesol predovšetkým možnosť zbaviť sa ruskej nadvlády, poslať domov okupačnú armádu – takzvanú dočasnú (na večné veky a nikdy inak) – a konečne sa slobodne nadýchnuť. Nadýchli sme sa však až príliš, namiesto vyrovnávania sa s komunizmom začal na Slovensku silnieť primitívny nacionalizmus. Za nepriateľov sme tu mnohí začali považovať Maďarov a Čechov. Výsledkom bolo rozdelenie Československa. Takže tou nezávislou krajinou sa stalo Slovensko. Mečiarovské Slovensko.

Demokratické inštitúcie sme budovali tak úspešne, až sme sa stali medzinárodne uznávanou čiernou

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite