Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Téma .týždňa: Slovensko po vražde

.týždeň .témy

Na Zámockej ulici v Bratislave sa stala minulú stredu strašná vec, prvý teroristický akt, obrátený na sexuálne menšiny. Po tejto brutálnej plánovanej vražde sa okrem veľkej vlny solidarity zdvihlo aj mračno otáznikov a výkričníkov.

Téma .týždňa: Slovensko po vražde
14. október 2022 Bratislava: Davy ľudí sa zhromaždili v piatok po vražde motivovanej nenávisťou voči LGBTI+ ľuďom. Pred podnik Tepláreň na Zámockej ulici kládli sviečky, kvety a odkazy. FOTO BORIS NÉMETH

OBSAH

Ako tu po vražde spolu žiť? .štefan Hríb .martin Mojžiš
Revolúcia je inde, než si myslíte .marína Gálisová
Izrael to dokázal, poučíme sa? .ján Kapusňak
L

Ako tu po vražde spolu žiť?

.štefan Hríb .martin Mojžiš .témy

Vražda dvoch mladých ľudí pre nenávisť k LGBTI+ komunite znovu prebudila Slovensko. Plné a citlivé bratislavské námestie v piatok podvečer je skvelá sprá-va. Čo musí prísť teraz, aby sa zmenilo niečo podstatné v nás?

návodom, ako to byť nemá, bola nedeľňajšia protestná akcia. Rozhorčenie z vraždy a z neho plynúce rýchle postupy sú pochopiteľné, ale práve takéto postupy nikomu nepomôžu. Vulgarizmy, fakle a ľudia nabudení na “akciu” sú presne ten spôsob, ktorý zaručene prehĺbi zákopy a namiesto riešenia prinesie ešte väčšie nepochopenie – v tomto prípade u konzervatívneho tábora.

Ak sa má po hroznej udalosti z minulého týždňa Slovensko posunúť v miere tolerancie a žičlivosti, práve teraz potrebuje ochotu všetkých zúčastnených načúvať protistrane. Samozrejme, nejde o načúvanie fašistom či ľuďom, ktorí nenávidia akúkoľvek menšinu. Ide o načúvanie tej skupine ľudí z oboch strán, ktorej ide viac o riešenie než o svoju nemennú pravdu. Títo ľudia zväčša tvoria väčšinu spoločnosti a sú jedinou šancou na zmenu.

ako môže načúvať konzervatívny tábor

Po vražde dvoch mladých ľudí ide, samozrejme, o rozdielne načúvania. Dnes musia ako prví – a pozornejšie – načúvať konzervatívni a veriaci ľudia, pretože o život neprišiel kňaz ani člen cirkevného spevokolu, ale dvaja ľudia z prostredia LGBTI+. A počúvať pozornejšie znamená napríklad to, že v čase smútku dotknutej menšiny nebude ktokoľvek nevkusne kričať, že on je heterosexuál, verný manželke a ideálom pre deti, ako to neomylne urobil minister financií, ani nebude jatriť rany tupou karika-túrou rodiny, ktorá sa bráni všadeprítomnej dúhe, ako to urobili mnohí iní. Toto je čas účasti a ticha, nie príležitosť potvrdzovať si svoje nemenné svety.

Ale pozor. Keď čas ticha prejde, vzhľadom k dvom zavraždeným ľuďom to bude znovu tábor konzervatívcov a veriacich ľudí, ktorý by mal ako prvý hľadať ústretové kroky a liečivé

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite