Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Téma .týždňa: Strašenie jadrom

.týždeň .témy

Ako ukrajinská armáda postupne vyháňa ruských okupantov zo svojho územia, verejnosť znepokojujú vyhrážky použitia jadrovej zbrane ruskou stranou. Je toho Putin vôbec schopný a aká by bola odozva sveta?

Téma .týždňa: Strašenie jadrom
23. september 2022 Moskva, Rusko: Zhromaždenie na podporu pripojenia štyroch ukrajinských regiónov k Rusku, ktoré zorganizovalo hnutie Všeruský ľudový front. FOTO CONTRIBUTOR/GETTY IMAGES

OBSAH

Máte strach z jadrovej vojny a zimy? .štefan Hríb .martin Mojžiš
Bill Kristol: Víťazstvo nad Ruskom je možné .marína Gálisová
Pozor na strach ako zbraň .marína Gálisová
„Prasknutý stĺp” a chýbajúca stratégia .tomáš Zálešák
L

Máte strach z jadrovej vojny a zimy?

.štefan Hríb .martin Mojžiš .témy

Keď vo februári Putinov režim napadol Ukrajinu, ruský prezident varoval, aby nikto nepomáhal Kyjevu na jeho území. A spomenul svoje jadrové zbrane. Po-máhali sme – a nič. Dnes Putin hrozbu opakuje – a čo?

všetci máme v sebe svedomie, ktoré nám hovorí, že musíme napadnutému človeku či krajine pomáhať. No súčasne máme aj pud sebazáchovy, ktorý nám hovorí, že ak ide o náš život a život našich detí, takmer všetko iné ide bokom. Tento spor v sebe riešime častejšie, než sa zdá – napríklad, keď vidíme na ulici či v hromadnej doprave agresívneho človeka, alebo keď cítime, že smerovanie nášho štátu či firmy je temné. Za-siahneme proti nebezpečnému človeku, povieme verejne, že nesúhlasíme s ministrom či svojím šéfom, a ohrozíme tým seba? Alebo to kvôli inej časti nás samých prejdeme mlčaním?

Presne tento konflikt v každom z nás zámerne vyvoláva ruský prezident. Plynom a – už druhýkrát – aj hrozbou jadrovými zbraňami. Vsádza, ako každý diktátor, na to horšie v nás. Čo zatiaľ zistil? Nuž, jednak to, že sme boli ochotní pomáhať Ukrajine na jej území napriek obom nástrojom vydierania, a jednak už vidí aj to, že Ukrajina sa nielenže nevzdala, ale že sa úspešne pokúša jeho armádu vytláčať. A tak pozmenil svoju vydieraciu stratégiu – časť napadnutých regiónov Ukrajiny vyhlásil za ruské územie a hovorí nám, že ak toto „jeho“ územie bude chcieť Ukrajina s našou pomocou získať späť, použije všetky dostupné zbrane, lebo už bude brániť Rusko.

strach a odvaha

Jedným zo zdanlivých paradoxov života je, že na prežitie jednotlivca, skupiny či celého druhu sú zvyčajne potrebné dve protichodné vlastnosti: schopnosť zažívať strach a schopnosť preukázať odvahu. Niektorí z nás majú výraznejšie vyvinutú jednu z týchto vlastností, iní tú druhú, ale s výnimkou úplných zbabelcov alebo patologických dobrodruhov ich často používame obidve naraz. Výborne to vystihol George R. R. Martin v prvej kapitole svojej ságy Hra o

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite