Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Téma .týždňa: Lúčia sa velikáni

.týždeň .témy

Minulý týždeň bol v znamení rozlúčok. S kariérou sa lúčili dvaja velikáni: tenisový džentlmen Roger Federer a slovenský hokejový obor Zdeno Chára. Svetový šport bude bez nich chudobnejší.

Téma .týždňa: Lúčia sa velikáni
23. september 2022 Londýn, Spojené kráľovstvo: Roger Federer počas otvorenia turnaja Laver cup. FOTO JULIAN FINNEY/GETTY IMAGES

OBSAH

Federer a Chára – svetový talent a svetová vôľa .štefan Hríb .martin Mojžiš
Rozlúčka tenisového génia .rudi Rus
Gramatika podľa Cháru: Chlap, hrdina, dub, stroj .peter Matuška
L

Federer a Chára – svetový talent a svetová vôľa

.štefan Hríb .martin Mojžiš .témy

Všetci sa rodíme s nejakou mierou talentov. Ale ani najväčší talent nie je zárukou úspechu, rovnako ako nemusí byť prekážkou úspechu nejaké výrazné obmedzenie. Presne o tom je Federerov a Chárov svetový príbeh.

na konci septembra ukončili svoju aktívnu kariéru dve športové legendy, ktoré azda  ani nemohli byť odlišnejšie. Švajčiarsky tenista s neuveriteľným nadaním pre tento individuálny šport anglických džentlmenov a slovenský hokejista bez výrazných predpokladov pre rýchly kolektívny šport kanadských chalanov. Na jednej strane stelesnenie atletickej krásy a elegancie, na druhej strane stelesnenie nadmernej veľkosti a sily. V jednom prípade nesmierny talent, v druhom nesmierna drina. A práve tá odlišnosť a dve rôzne cesty k úspechu nás priam pobádajú k zamysleniu sa nad dvoma otázkami: Ak dostaneme do daru veľký talent, môžeme s ním robiť čo chceme, alebo sme nejakým spôsobom zodpovední za jeho rozvinutie? A ak nedostaneme do daru veľký talent, sme tým odsúdení na neúspech, alebo sa vždy môžeme pokúsiť o čosi viac? 

roger

Roger Federer bol niečo ako zázračné dieťa. Ako sedemnásťročný sa stal majstrom sveta juniorov, v osemnástich rokoch sa ako prvý v histórii dostal v tomto veku do svetovej stovky mužov, ako devätnásťročný získal bronz na olympiáde v Sydney, ako dvadsaťročný vyhral prvý turnaj okruhu ATP a ako dvadsaťjednaročný sa kvalifikoval na koncoročný turnaji top hráčov Masters. Takto rozprávkovo rozbehnutá kariéra bola jasným dôkazom, aký talent v mladom Švajčiarovi drieme.

Ale práve takto rozbehnutá kariéra je aj najväčším

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite