Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča
L

Následky pandémie covidu-19 na duševné zdravie

.alexandra Bražinová .témy

Duševné zdravie je neoddeliteľnou súčasťou celkového zdravia. Keď je niekto fyzicky fit, ale psychicky nie, nepovie o sebe, že sa cíti dobre. Telesné zdravie či jeho narušenie je dobre merateľné, mnohé ukazovatele fyzického zdravia poznáme a odborníci ich sledujú u jednotlivcov už desiatky, stovky, či v niektorých prípadoch dokonca tisíce rokov – napríklad teplota, krvný tlak, tep.

rozvoj diagnostických a terapeutických možností umožňuje pri telesných chorobách čím ďalej, tým presnejšie stanoviť diagnózu podľa detegovaných zmien na molekulárnej či orgánovej úrovni a cielene ju liečiť. V prípade výskytu príznakov ochorenia máme k dispozícii obrovskú batériu testov, ktoré nám umožnia stanoviť, či je človek chorý, prípadne či je vo vysokom riziku ochorieť. 

S duševným zdravím to také priamočiare nie je. Škála, kde na jednom konci je úplná duševná pohoda a na druhom konci je ťažká životná porucha, je veľmi široká. Nemáme k dispozícii jednoduchý test, ako napríklad pri cukrovke, typu: vezmem pacientovi krv z prsta, urobím biochemickú analýzu a konštatujem: Máte schizofréniu. Nástrojom na určenie diagnózy v duševnom zdraví je diagnostický rozhovor, kde sa odborník pýta pacienta na rôzne príznaky a fungovanie. Jednoduchý ukazovateľ narušeného duševného zdravia však existuje – ak príznaky, ako je napríklad strach, úzkosť, smútok, či naopak, výrazná agitovanosť narúšajú človeku jeho bežné fungovanie a bránia mu v doterajšom spôsobe existencie, je dôvod na podozrenie z duševnej poruchy. 

Faktorov, ktoré vedú k narušeniu duševného zdravia, je viacero. Jedným z nich je krízová

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite